БЮДЖЕТ МІСТА: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЯКІСНОГО ФОРМУВАННЯ І КОНТРОЛЮ ВИКОНАННЯ - Турило, Анатолій Михайлович; Короленко, Ріта Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті розглядаються питання, що пов’язані з бюджетом міста з позиції удосконалення окремих теоретичних аспектів, а саме сутності і формування якісного бюджету та процесів кількісно-якісного оцінювання. Мета статті. Мета даної роботи полягає в тому, щоб удосконалити окремі теоретичні аспекти фінансового планування діяльності міста на засадах розкриття сутності категорії «якість бюджету міста» та можливих шляхів комплексно-якісного його оцінювання. Матеріали і методи. У процесі дослідження для змістовного розкриття сутності проблеми використано методи наукової абстракції, комплексного аналізу і синтезу, структурно-декомпозиційності, логіки й узагальнення результатів попередніх досліджень, причинно-наслідкового зв’язку, змістовно-порівняльний, науково-аналітичний. Результати. Розглянуто літературні джерела стосовно сукупності різних питань, пов’язаних з процесом формування і використання бюджетних ресурсів міста. Проаналізовано існуючі підходи до розкриття сутності і значимості бюджету міста для його стійкого соціально-економічного розвитку. Акцентовано увагу на сучасних вимогах по забезпеченню якісності бюджету міста. Запропоновано авторське бачення стосовно тлумачення сутності категорії «якість бюджету міста», яка розкривається з позиції комплексної якісно-кількісної характеристики бюджету та врахування інтересів і можливостей впливу громадян міста на процес формування і реалізації бюджетних ресурсів міста. Представлено пропозицію стосовно формування двох окремих базових показників бюджету, призначенням яких є оцінка і акцентування уваги на таких аспектах міста як прогресивність змін і задоволення громадян стосовно поставлених і досягнутих цілей і завдань. Перспективи. Бюджет – як теоретична і практична категорія за своєю актуальністю та значимістю впливу на розвиток міста і в силу різних внутрішніх і зовнішніх обставин, що змінюються в часі, об’єктивно потребує постійних і відповідних досліджень та теоретико-методичних удосконалень в різних аспектах його сутності. На наш погляд, одним із таких перспективних напрямів є питання, що пов’язано з оцінкою ефективності бюджету міста, бо вона є багатогранною за змістом і значимою за методами розрахунку. Вирішення даного питання буде сприяти забезпеченню зростання загальної якості бюджету в перспективі.