ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК КОНЦЕСІЙНИХ ПРОЄКТІВ - Фоміна, Олена Володимирівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Реалізація концесійних проєктів як форми державно-приватного партнерства супроводжується високою складністю договірних відносин, довгостроковим горизонтом інвестування, значними обсягами даних та багатосторонньою взаємодією стейкхолдерів. За таких умов традиційні інструменти управлінського обліку не завжди забезпечують достатню оперативність, прозорість і аналітичну глибину інформації для прийняття управлінських рішень. Цифрова трансформація відкриває нові можливості для підвищення ефективності управлінського обліку, однак її впровадження у сфері концесій досі має фрагментарний і несистемний характер. Мета. Метою статті є обґрунтування можливостей та доцільності інтеграції сучасних цифрових технологій в систему управлінського обліку концесійних проєктів з метою підвищення ефективності управління, прозорості фінансових потоків і якості управлінських рішень. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження є аналіз і синтез наукових праць вітчизняних і зарубіжних авторів у сфері державно-приватного партнерства, концесійних проєктів, управлінського обліку та цифрової трансформації. У роботі використано методи системного аналізу, порівняння, узагальнення, а також елементи бібліометричного аналізу для ідентифікації ключових цифрових технологій, що мають найбільший вплив на еволюцію управлінського обліку. Результати. У статті проаналізовано потенціал інтеграції таких цифрових технологій, як штучний інтелект, машинне навчання, роботизована автоматизація процесів, аналітика великих даних, блокчейн, смарт-контракти та системи потрійного запису, в управлінський облік концесійних проєктів. Показано, що застосування зазначених інструментів дозволяє автоматизувати рутинні облікові операції, підвищити точність і достовірність облікової інформації, зменшити транзакційні та адміністративні витрати, а також забезпечити прозорість взаємодії між державою, приватними операторами та інвесторами. Особливу увагу приділено технології блокчейну та концепції потрійного запису, які створюють єдине незмінне джерело облікових даних і спрощують внутрішній контроль та аудит концесійних проєктів. Визначено ключові бар’єри впровадження цифрових технологій, зокрема недостатній рівень цифрової компетентності персоналу, несумісність застарілих інформаційних систем, відсутність уніфікованих стандартів, високі початкові інвестиційні витрати та регуляторні обмеження. Перспективи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою методичних рекомендацій щодо цифровізації управлінського обліку концесійних проєктів, оцінкою економічного ефекту від впровадження цифрових технологій, а також формуванням підходів до адаптації інноваційних рішень до національного правового та інституційного середовища.