СУЧАСНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ПОВЕДІНКОЮ СПОЖИВАЧІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНСТРУМЕНТІВ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ У СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ INSTAGRAM - Шипуліна, Юлія Сергіївна; Коломієць, Артем Олександрович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті проведено ґрунтовне дослідження трансформаційних процесів управління поведінкою споживачів у межах цифрової екосистеми соціальної мережі Instagram. На тлі щорічного зростання кількості активних користувачів та рекламодавців, дана платформа встановлює нові глобальні рекорди охоплень, що призводить до стану гіперконкуренції за увагу цільової аудиторії. Корпорація Meta динамічно адаптується до цих викликів, регулярно впроваджуючи технологічні оновлення та розширюючи функціонал існуючих маркетингових інструментів. Актуальність дослідження зумовлена об’єктивною необхідністю наукового переосмислення підходів до взаємодії з користувачами, чия модель прийняття рішень стає дедалі складнішою під впливом глобальних цифровізаційних чинників та надмірного інформаційного шуму. Мета. Метою даної роботи є системне дослідження особливостей практичного використання нових та наявних інструментів Instagram, аналіз їхньої фактичної ефективності в межах сучасних поведінкових моделей у цифровому просторі, а також розробка авторських комплексних рішень для стимулювання розвитку бізнесу. Матеріали і методи. Інформаційною базою дослідження стали наукові публікації, що висвітлюють фундаментальні зміни у споживчих перевагах, та аналітичні звіти щодо функціонування соціальних медіа. У роботі застосовано методи теоретичного узагальнення для аналізу поглядів провідних дослідників на сучасні інструменти впливу. Проведено детальний порівняльний аналіз еволюції моделей споживчої поведінки: від класичної ієрархічної моделі AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) та її модифікації AIDMA (з урахуванням чинника Memory) до інноваційної моделі AISDALSLove. Особлива увага приділена таким маркетинговим каналам, як стратегічний контент-маркетинг, інфлюенс-маркетинг, користувацький контент (UGC), таргетована реклама та директ-розсилки. Результати. Встановлено, що сучасний споживач перед остаточним прийняттям рішення про покупку проходить через етап ретельного вивчення відгуків, аналізу посадкових сторінок компаній та перевірки якості продукту через візуальний контент, що підтверджує нелінійність сучасного шляху клієнта (Customer Journey). За результатами порівняння визначено, що саме модель AISDALSLove (Attention, Interest, Search, Desire, Action, Like/dislike, Share, Love/hate) є найбільш релевантною для середовища Instagram, оскільки вона враховує критичні для соціальних мереж процеси активного пошуку інформації та подальшого поширення власного досвіду. Автором систематизовано інструментарій платформи та розроблено алгоритми їхнього комплексного застосування. Доведено, що стратегічне поєднання таргетованої реклами з інфлюенс-маркетинг та UGC-стратегіями суттєво підвищує ефективність впливу на споживача на кожному етапі моделі AISDALSLove. Практична значущість результатів полягає у формуванні інтегрованих рішень для бізнесу, що дозволяють не лише залучати нових клієнтів, а й трансформувати їх у лояльних адвокатів бренду, що відповідає фінальному етапу «Love». Перспективи. Подальші наукові пошуки в межах даної проблематики доцільно спрямувати на вивчення прямого впливу алгоритмічних змін платформи Instagram, TikTok на показники конверсії в межах моделі AISDALSLove, визначення ефективності використання даної моделі. Дослідження стратегій з використанням різних воронок продажів та зовнішніх інструментів (сайт, email-маркетинг, пошукова реклама тощо). Вимірювання ефективності даних підходів на практиці для досягнення позитивних економічних результатів компаній.