ЦИФРОВИЙ ОБЛІК ЯК ФУНДАМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ - Яценко, Наталя Михайлівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасне бізнес-середовище в Україні характеризується високою мінливістю та специфічними викликами воєнного стану, що робить традиційні методи управління недостатніми. Головна проблема полягає в тому, що традиційний облік лише записує те, що вже відбулося. Це створює «інформаційну діру»: керівники не бачать повної картини і не можуть вчасно реагувати на загрози. Через розрізненість даних компаніям важко зберігати стабільність у майбутньому. Доведено, що цифровий облік має стати інструментом для прогнозування. Це має бути розумна система, яка не просто збирає цифри, а допомагає заздалегідь бачити ризики, щоб захистити бізнес і дати йому можливість розвиватися. Мета статті полягає в обґрунтуванні можливостей цифрового обліку як інтелектуальної бази для стратегічного фінансового контролю та в розробці моделі їхньої взаємодії для забезпечення сталого інклюзивного розвитку бізнесу. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження складає поєднання технологій Big Data, штучного інтелекту (ШІ) та блокчейну. У процесі розробки багаторівневої архітектури використано методи системного аналізу. Для побудови прогнозних моделей застосовано апарат нейронних мереж (зокрема архітектуру LSTM) та метод Монте-Карло. Використання блокчейн-технологій у дослідженні зумовлено необхідністю створення децентралізованого механізму підтвердження достовірності фінансових показників. Результати. Розроблено авторську чотирирівневу архітектуру інтеграції даних, що послідовно поєднує етапи потокової діагностики, блокчейн-верифікації, інтелектуального прогнозування та стратегічного реагування. Доведено, що використання нейромережевих моделей (LSTM) для розрахунку індексу життєздатності (PVI) забезпечує підвищення якості стратегічних рішень на 30–40% завдяки суттєвому скороченню прогнозних похибок. Визначено роль технології блокчейн як фундаментального інструменту гарантування цілісності та незмінності інформації в умовах нестабільного ринкового середовища. Встановлено, що цифрова трансформація облікових процесів дозволяє конвертувати інформаційні масиви у стратегічний соціально-економічний капітал, створюючи надійне підґрунтя для інклюзивного розвитку підприємства. Перспективи. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробку алгоритмів смарт-контрактів для автоматизації галузевих контрольних процедур, а також впровадження NLP-аналізу (обробки природної мови) для моніторингу та оцінки репутаційних ризиків у системі стратегій сталого розвитку.