ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ЗЕРНА НА ЗАСАДАХ АГРОЕКОЛОГІЧНОЇ ВІДПОВІДНОСТІ - Дугінець, Ганна Володимирівна; Щербак, Денис Артурович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Посилення санітарних, екологічних і технологічних вимог на світовому ринку зерна підвищує значення простежуваності, безпечності та доказовості характеристик продукції. Для вітчизняних агропідприємств ці виклики ускладнюються воєнними ризиками, порушенням логістики та зростанням витрат на контроль. Мета. Обґрунтування засад підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств на світовому ринку зерна на основі агроекологічної відповідності та визначення напрямів трансформації її характеристик у переваги ринкового доступу, контрактної надійності та цінової диференціації продукції. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження є системний, конкурентний та ресурсно-компетентнісний підходи до аналізу чинників підвищення конкурентоспроможності підприємств на світовому ринку зерна на засадах агроекологічної відповідності. Інформаційну базу становили наукові публікації вітчизняних і зарубіжних учених, аналітичні матеріали міжнародних організацій щодо розвитку світового зернового ринку та сталого сільського господарства, офіційні статистичні дані про виробництво й міжнародну торгівлю зерном, а також відкриті звіти аграрних підприємств і галузевих об’єднань. Результати. Обґрунтовано трактування агроекологічного статусу підприємства як контрактного активу. Розроблено дворівневу систему критеріїв його оцінювання: перший рівень охоплює простежуваність партії та лабораторне підтвердження безпечності, другий — ресурсоефективність, управління поживним режимом, ризики використання засобів захисту рослин, ґрунтозахисні практики та вуглецеву інтенсивність. Запропоновано контур доказовості, що поєднує цифровий паспорт партії, стандартизовані дані, лабораторні протоколи та незалежну верифікацію. Висновки. Агроекологічна відповідність формує конкурентні переваги за умови її вимірюваності, простежуваності та зовнішнього підтвердження. Це сприяє зниженню ризиків невідповідності, підвищенню контрактної надійності та ринковій диференціації зернової продукції. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на апробацію запропонованої системи критеріїв на підприємствах різного масштабу та оцінювання її впливу на експортні ціни, контрактні умови й стійкість ринкових позицій.