ВПЛИВ ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ НА РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ - Діский, Андрій Валерійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У часі активної соціально-економічної динаміки та трансформації поведінкових патернів споживчої аудиторії напрямок внутрішнього туризму набуває стратегічної ваги у контексті розвитку готельно-ресторанної сфери (HoReCa) України. Разом з тим, галузь потребує актуалізації підходів у векторності інтеграції цифрових рішень та адаптації до безпекових викликів сучасності. Додаткові виклики зумовлені нерівномірністю розвитку HoReCa на території України, недостатністю державного стимулювання розвитку внутрішнього туризму, його мінімальною інтегрованістю в туристичні ланцюги цінності, застарілістю інформаційно-комунікаційних стратегій. Мета. Метою дослідження є розкриття ролі внутрішнього туризму у стійкому зростанні готельного бізнесу України, з визначенням ключових векторів активізації його розвитку в сучасних умовах. Матеріали і методи. У процесі дослідження було використано низку методів, зокрема, контент-аналіз наукових напрацювань у сфері – для визначення основних трендів розвитку внутрішнього туризму; SWOT-аналіз – для виокремлення слабких та сильних сторін, можливостей та загроз в контексті досліджуваного впливу; порівняльний аналіз існуючих практик – з метою пошуку шляхів їх адаптації до реалій України та розроблення практичних інструментів стимулювання розвитку внутрішнього туризму. Результати. У статті проаналізовано специфіку розвитку внутрішнього туризму в Україні в часі війни та динаміку його впливу на сферу HoReCa в цілому та готельний бізнес, зокрема. Ідентифіковано ключові перешкоди та бар’єри. Невід’ємними умовами успішного апгрейду ведення бізнесу в сфері гостинності та туризму визначено стимулювання інновацій та цифрового розвитку. Розглянуто можливості розширення стратегій маркетингу на тлі актуалізації феномену smart tourism («розумний туризм»). У дослідженні доведено необхідність інтеграції сучасних цифрових інновацій для більш ефективного розвитку колаборації внутрішнього туризму та готельного бізнесу шляхом розширення аудиторії та формування унікального досвіду для стійкого розвитку галузі. Висновки статті підтверджують значимість впливу внутрішнього туризму як рушійної сили розвитку сфери гостинності, зокрема, малого та середнього бізнесу, а також створення доданої вартості у регіональному масштабі. Перспективи подальших досліджень. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на розробленні практичних інструментів підтримки стійкості та конкурентоспроможності внутрішнього туризму в Україні в часі війни та повоєнного відновлення, у тому числі, шляхом просування локальних дестинацій та цифровізації сервісів, формування туристичних кластерів, удосконалення компетенцій персоналу закладів HoReCa.