ФІНАНСОВА САНАЦІЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ - Бондарчук, Марія Костянтинівна; Волошин, Орися Павлівна; Ющик, Юрій Володимирович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах децентралізації, воєнних викликів та необхідності забезпечення фінансової стійкості територіальних громад України особливої актуальності набуває впровадження механізмів фінансової санації, інтегрованих у систему стратегічного управління. Ефективне управління фінансовими ресурсами територіальних громад є визначальним чинником їхньої бюджетної спроможності, інвестиційної привабливості та сталого соціально-економічного розвитку. Водночас недостатня розробленість науково-методичних підходів до формування стратегій фінансової санації обумовлює необхідність подальших досліджень у цьому напрямі. Мета. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних засад фінансової санації територіальних громад України через механізми стратегічного управління, визначення факторів, що впливають на формування відповідної стратегії, розроблення принципів її побудови та комплексного плану заходів щодо підвищення фінансової стійкості, ефективності використання бюджетних ресурсів і забезпечення довгострокового розвитку територіальних громад. Методи. Методологічною основою дослідження стали системний підхід, методи аналізу та синтезу, логічного узагальнення, порівняльного, структурно-функціонального й стратегічного аналізу, а також метод моделювання. Їх використання дало змогу комплексно дослідити процеси фінансової санації територіальних громад, визначити чинники впливу на стратегічне управління місцевими фінансами та сформувати практичні рекомендації щодо вдосконалення системи фінансового менеджменту на місцевому рівні. Результати. У дослідженні обґрунтовано концептуальні засади фінансової санації територіальних громад на основі стратегічного управління. Систематизовано внутрішні та зовнішні фактори, що визначають ефективність формування стратегії фінансової санації, розкрито роль інвестиційного забезпечення, спільного інвестування, краудфандингових інструментів та цифрових інформаційно-аналітичних систем у зміцненні фінансової спроможності громад. Запропоновано принципи побудови стратегії фінансової санації, розроблено комплексний план її реалізації, визначено механізми підвищення ефективності бюджетного менеджменту, прозорості управління фінансовими ресурсами та активізації участі громадськості у процесі прийняття стратегічних рішень. Доведено, що реалізація запропонованого підходу сприятиме зміцненню фінансової стійкості територіальних громад, підвищенню їх інвестиційної привабливості, ефективнішому використанню бюджетних ресурсів і забезпеченню сталого місцевого розвитку. Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні економіко-математичних моделей оцінювання ефективності фінансової санації територіальних громад, формуванні системи кількісних індикаторів моніторингу реалізації стратегій фінансового оздоровлення, а також удосконаленні механізмів цифрової трансформації управління місцевими фінансами з урахуванням європейських стандартів публічного фінансового менеджменту та післявоєнного відновлення України.