ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ БУДІВЕЛЬНОЇ КОМПАНІЇ - Єрістов, Денис Миколайович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Останні роки будівельна галузь України функціонує в умовах воєнних викликів і повоєнної відбудови, що зумовлює нестабільність і ресурсні обмеження. Посилення конкуренції, зокрема з боку міжнародних підрядників, підвищує вимоги до якості управління та прозорості діяльності. У таких умовах конкурентоспроможність визначається насамперед ефективністю організації управлінських процесів, що актуалізує необхідність їх оптимізації для забезпечення стійкого розвитку будівельних компаній. Мета. Ідентифікація специфіки оптимізації процесів управління конкурентоспроможністю будівельної компанії у воєнний та післявоєнний період та розроблення інтегрованої моделі її забезпечення. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження є системний та ресурсно-компетентнісний підходи до аналізу специфіки оптимізації процесів управління конкурентоспроможністю будівельних компаній. Інформаційну базу становили наукові публікації, аналітичні матеріали міжнародних організацій щодо відновлення України, офіційні дані будівельного ринку та відкриті корпоративні звіти компаній. Результати. Сформовано систему принципів оптимізації, що поєднує концептуальні положення з вимірюваними показниками, та узагальнено, що інтеграція управлінських процесів на практиці може забезпечити підвищення ефективності діяльності й створює передумови для зростання конкурентоспроможності будівельної компанії. Запропоновано інтегровану модель оптимізації процесів управління конкурентоспроможністю будівельної компанії Висновки. Дослідження обґрунтовує, що конкурентоспроможність будівельної компанії формується як динамічна характеристика під впливом як ресурсів, так і якості управлінських процесів. Обґрунтовано доцільність їх оптимізації на основі системного та процесного підходів із виокремленням стратегічного, операційного, інноваційно-цифрового та ризик-орієнтованого блоків. Показано, що інтеграція цих процесів у єдину управлінську систему забезпечує підвищення ефективності діяльності, стійкості компанії та її конкурентних позицій. Перспективи. Важливим напрямом подальших досліджень є апробація запропонованої інтегрованої моделі на практиці з використанням даних конкретних підприємств, а також її адаптація до різних типів будівельних компаній та сегментів ринку.