ПСИХОЛОГІЧНІ РЕСУРСИ ПІДТРИМКИ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Козлова Inna; Подольська Olha (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Трансформація середовища професійної діяльності в умовах воєнного стану та тривалої макроекономічної нестабільності зумовила суттєві зміни у структурі трудової мотивації персоналу. Робота в умовах підвищених безпекових ризиків, високої невизначеності та тривалого психоемоційного навантаження спричиняє зміщення мотиваційних пріоритетів працівників від кар’єрного зростання та професійної самореалізації до потреб безпеки, стабільності та психологічної захищеності. За таких обставин традиційні матеріальні та адміністративні методи стимулювання поступово втрачають свою ефективність, що актуалізує пошук нових психологічних ресурсів підтримки мотивації персоналу. Мета. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування психологічних ресурсів підтримки мотивації персоналу підприємств в умовах воєнного стану та визначення їхньої ролі у забезпеченні професійної залученості працівників і стійкості організацій до кризових викликів. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі організаційної психології, психології праці, управління людськими ресурсами та мотивації персоналу; 2) аналітичні матеріали та результати соціологічних досліджень, присвячених психологічному стану населення, трансформації ринку праці та особливостям трудової діяльності в умовах воєнного стану; 3) сучасні концепції життєстійкості, резильєнтності, самоефективності та психологічного капіталу як ресурсів підтримки професійної активності персоналу. У процесі здійснення дослідження використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для систематизації наукових підходів до розуміння мотивації персоналу та психологічних ресурсів її підтримки в умовах воєнного стану); аналізу та синтезу (для дослідження впливу стресогенних чинників на трудову мотивацію та узагальнення результатів сучасних наукових досліджень); порівняльного аналізу (для зіставлення підходів вітчизняних і зарубіжних учених до проблеми підтримки мотивації персоналу в кризових умовах); системного аналізу (для визначення взаємозв’язків між індивідуальними, міжособистісними та організаційними психологічними ресурсами); методу теоретичного моделювання (для розроблення інтегрованої моделі психологічних ресурсів підтримки мотивації персоналу підприємств в умовах воєнного стану); логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків дослідження). Результати. У статті досліджено вплив стресогенних чинників воєнного періоду (хронічна втома, емоційне напруження, безпекові ризики та кадровий дефіцит) на трансформацію механізмів трудової мотивації персоналу підприємств. Визначено основні тенденції зміни мотиваційних пріоритетів працівників в умовах воєнного стану, які характеризуються зростанням значущості потреб безпеки, психологічної стабільності та соціальної підтримки. Обґрунтовано роль життєстійкості, резильєнтності, самоефективності та психологічного капіталу як ключових індивідуальних ресурсів підтримки професійної активності персоналу. Встановлено значення міжособистісних та організаційних чинників, зокрема підтримувального лідерства, психологічної безпеки, сприятливого соціально-психологічного клімату та програм психологічного благополуччя, у забезпеченні залученості працівників до трудової діяльності. На основі узагальнення сучасних теоретичних підходів і статистичних даних розроблено інтегровану трирівневу модель психологічних ресурсів підтримки мотивації персоналу, яка поєднує індивідуальний, міжособистісний та організаційний рівні впливу. Запропонована модель дозволяє комплексно розглядати процес підтримки мотивації персоналу в умовах воєнного стану та може бути використана як теоретична основа для розроблення практичних програм підвищення стійкості персоналу й ефективності управління людськими ресурсами. Перспективи. Перспективним напрямом подальших досліджень є емпірична перевірка розробленої інтегрованої моделі на репрезентативних вибірках персоналу підприємств різних галузей економіки України, а також кількісне оцінювання взаємозв’язку між окремими компонентами психологічного капіталу працівників та показниками їхньої професійної ефективності в умовах повоєнного відновлення.