ВПЛИВ МОДЕЛЕЙ АТРИБУЦІЇ НА РОЗПОДІЛ МЕДІАБЮДЖЕТУ CFD-БРОКЕРА: ГРОШОВА ОЦІНКА ВТРАТ - Галандзовський Stanislav (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Платне залучення клієнтів є основною статтею витрат роздрібних брокерів контрактів на різницю (CFD) та форекс, а ефективність цих витрат оцінюють через модель атрибуції, яка приписує конверсії маркетинговим каналам. Галузевим стандартом у роздрібному брокериджі є атрибуція останнього кліку, привʼязана до події реєстрації (signup), після чого канал реєстрації вважається власником усього подальшого доходу. Мета. Дослідження кількісно оцінює економічну ціну цієї конвенції. Побудовано економіко-математичну модель того, як атрибуція останнього кліку в поєднанні з привʼязкою джерела реєстрації зміщує оцінку вартості залучення (CAC) за каналами та призводить до хибного розподілу медіабюджету, і виражає отримані втрати у грошовому вимірі. Матеріали і методи. Модель формалізує каскад подій залучення (реєстрація, ідентифікація, перший депозит, перша угода, повторні депозити та угоди) і два окремі шари викривлення: викривлення дотику на події реєстрації та привʼязку джерела щодо всього подальшого доходу. Справжній внесок кожного каналу апроксимується значенням Шеплі, обчисленим на відтворюваній структурі коаліцій конверсійних шляхів. Відгук каналу змодельовано зі спадною віддачею та стелями ємності; втрата це недоотримана контрибуційна маржа при оптимізації бюджету за зміщеними сигналами замість справжнього внеску. Параметризацію взято з практики залучення автора для профілю EU Tier-1. Результати. За конвенції привʼязки закривальні канали (брендовий пошук і прямі заходи) отримують кредит значно вищий за їхній внесок за Шеплі, тоді як ініціювальні та пост-реєстраційні активаційні канали систематично недокредитовані або зовсім невидимі. Оптимізація бюджету за цими зміщеними сигналами призводить до втрати від приблизно трьох до одинадцяти відсотків медіабюджету у контрибуційній маржі, і втрата зростає зі збільшенням лагу між реєстрацією та депозитом, бо довший лаг лишає більше некредитованої реактиваційної роботи. Дисконтування відкладеного доходу додає незначну поправку. Перспективи. Подальша робота може поширити модель на горизонти повторних депозитів і торгового обсягу, на еталони на основі інкрементальності та на багаторинкову параметризацію.