ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Куровська, Наталія Олександрівна; Недільська, Лариса Василівна; Литвинчук, Назарій Сергійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах динамічних змін ринкового середовища, посилення конкуренції та глобалізаційних процесів, питання формування та реалізації ефективної фінансової стратегії розвитку підприємства набуває особливої актуальності. Фінансова стратегія є ключовим елементом системи стратегічного управління, оскільки визначає напрями використання фінансових ресурсів, забезпечує фінансову стійкість та конкурентоспроможність підприємства у довгостроковій перспективі. У цьому контексті та сучасних надзвичайно складних умовах господарювання зростає значення формування й дотримання ефективної фінансової стратегії, що здатна забезпечити стійкість та подальший розвиток підприємства. Мета. Метою дослідження є здійснення теоретико-методичного обґрунтування фінансової стратегії підприємства та розробка методичного підходу щодо її формування й імплементації. Матеріали і методи. В основу даного дослідження покладено системний метод пізнання. Дослідження виконано за допомогою низки загальних та спеціальних методів, серед яких: узагальнення й аналогія – для обґрунтування теоретичних аспектів фінансової стратегії підприємств; розрахунково-конструктивний – для збору аналітичних даних і аналізу розрахованих показників; статистично-економічні (спостереження, порівняння) – для виявлення проблем впровадження фінансової стратегії у діяльність підприємства; моделювання – для формування перспектив розвитку підприємства завдяки ефективному впровадженню фінансової стратегії. Результати. У науковій статті досліджено сучасні інноваційні підходи до вдосконалення фінансової стратегії розвитку підприємства в умовах цифрової трансформації економіки, посилення глобальної конкуренції та високого рівня невизначеності бізнес-середовища. Розкрито сутність фінансової стратегії як ключового елементу системи стратегічного управління підприємством. Визначено основні чинники, що впливають на трансформацію фінансових стратегій у сучасних умовах господарювання. Особливу увагу приділено цифровізації фінансового менеджменту, використанню фінансової аналітики, ESG-підходів, фінансової гнучкості, інноваційних фінансових інструментів та сучасних механізмів залучення капіталу. Обґрунтовано напрями вдосконалення фінансової стратегії підприємства з урахуванням необхідності забезпечення довгострокової стійкості та конкурентоспроможності. Перспективи. Подальші дослідження пропонується спрямувати на прогнозування реалізації фінансової стратегії підприємства в умовах невизначеності, а також надати відповідну методику його здійснення.