СТАЛИЙ РОЗВИТОК АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТА ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Лепейко Tetyana; Другова Olena; Мосумова Ainura (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сталий розвиток аграрних підприємств набуває стратегічного значення в умовах глобальних кліматичних змін та стрімкої цифровізації економіки. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю трансформації бізнес-моделей агробізнесу через екологічні ризики, виснаження ресурсів та потребу впровадження ESG-принципів для зміцнення продовольчої безпеки. Мета. Статтю спрямовано на дослідження теоретичних та прикладних засад сталого розвитку аграрних підприємств в умовах поєднання екологічної та цифрової трансформацій для підвищення їхньої адаптивності та конкурентоспроможності. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі стратегічних концепцій сталого розвитку, міжнародних стандартів нефінансової звітності (GRI, TCFD, SASB) та результатів наукових праць вітчизняних і зарубіжних авторів у сфері агроменеджменту. Методологічний апарат включає системний аналіз статистичних даних за 2021–2024 роки, методи групування та табличної візуалізації для оцінки динаміки цифровізації та впровадження ESG-практик в аграрному секторі України. Результати. У роботі доведено, що сталий розвиток базується на інтеграції екологічних інновацій (органічне виробництво, циркулярні моделі) та цифрових технологій (точне землеробство, Big Data, штучний інтелект), що сукупно мінімізує вплив на довкілля та оптимізує витрати. Аналіз статистичних показників за 2021–2024 роки виявив позитивну динаміку: рівень цифровізації українських агропідприємств зріс до 47%, а частка господарств, що впроваджують ESG-практики, досягла 39%. Встановлено, що попри воєнні виклики, аграрний сектор забезпечив 59% загального експорту держави у 2024 році, продемонструвавши високу стійкість. Систематизовано ключові виклики сталого розвитку (деградація ґрунтів, дефіцит кадрів, інституційна недосконалість) та обґрунтовано напрями трансформації через використання альтернативної енергетики (23% підприємств у 2024 р.) і систем автоматизації. Доведено, що інтегрований підхід до управління створює передумови для підвищення інвестиційної привабливості та відповідності міжнародним екологічним стандартам. Перспективи. Застосування розроблених рекомендацій сприятиме формуванню адаптивної моделі агробізнесу, здатної ефективно функціонувати в умовах нестабільності. Подальші дослідження будуть зосереджені на вдосконаленні інституційної підтримки цифрової трансформації та розробці галузевих індикаторів оцінювання сталого розвитку для малого агробізнесу.