СИНЕРГЕТИЧНИЙ ЕФЕКТ ХОЛІСТИЧНОГО МАРКЕТИНГУ ЯК ДРАЙВЕР ПІДВИЩЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Бондаренко, Валерій Михайлович; Коваленко, Наталія Олександрівна; Лазебник, Вікторія Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Статтю присвячено вивченню особливостей функціонування холістичного маркетингу підприємств за умов глибоких ринкових зрушень та підвищеної невизначеності. Зауважено, що традиційні комерційні інструменти та лінійні управлінські рішення втрачають свою дієвість через ускладнення поведінкових патернів покупців та масштабне поширення цифрових рішень. Доведено доцільність практичного розгортання холістичного маркетингу, в межах якого внутрішні, зовнішні та комунікаційні потоки бізнес-процесів перебувають у нерозривному взаємозв’язку як єдиний організм, що дозволяє компаніям оперативно реагувати на виклики середовища. Мета. Метою статті є теоретичне обґрунтування виникнення кумулятивного синергетичного ефекту від впровадження холістичного маркетингу та розробка прикладного інструментарію для підвищення підсумкової маркетингової результативності суб’єктів господарювання. Матеріали і методи. Базою дослідження виступили наукові праці провідних вітчизняних та іноземних фахівців у сфері стратегічного менеджменту і маркетингу. Для досягнення поставлених завдань використано такі наукові методи: аналіз та синтез, узагальнення та порівняння, абстрактно-логічний метод та моделювання тощо. Результати. У ході вивчення наявного світового та локального досвіду розкрито природу виникнення аномалій, коли точкові інвестиції у розрізнені комерційні інструменти не приносять бажаного економічного результату підприємствам. Обґрунтовано, що подолання цієї проблеми можливе завдяки інтеграції внутрішніх, комунікаційних та соціальних методів управління компанією. Головним науковим здобутком є сформована матриця системної синергії холістичного маркетингу, що описує механізми подолання управлінських протиріч. Додатково представлена модель синергетичного контуру холістичного маркетингу, яка візуалізує функціональні вузли координації бізнесу, включаючи специфіку та антикризовий досвід вітчизняної практики. Перспективи. Напрямами подальших пошуків у окресленій сфері визначено вивчення закономірностей формування сумарних ефектів від впровадження холістичного маркетингу у діяльність підприємств. Акцент пропонується зробити на оцінюванні можливостей залучення сучасних технологічних рішень, насамперед алгоритмів штучного інтелекту, задля створення гнучких моделей розвитку бізнесу.