ЦИФРОВІ ЕКОСИСТЕМИ У РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО ПРОЄКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Кузьмук, Ігор Ярославович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Цифрова трансформація економіки суттєво змінює підходи до організації та реалізації проєктної діяльності. У сучасних умовах цифрові екосистеми стають важливим інструментом підвищення ефективності проєктного менеджменту, забезпечуючи інтеграцію цифрових платформ, хмарних сервісів, аналітичних систем та засобів автоматизації в єдине середовище управління. Водночас цифровізація створює нові виклики, пов’язані з кібербезпекою, технічними ризиками та необхідністю розвитку цифрових компетенцій персоналу. Мета. Метою статті є дослідження ролі цифрових екосистем у розвитку сучасного проєктного менеджменту, визначення їх переваг і ризиків, а також обґрунтування підходів до підвищення ефективності управління проєктами в умовах цифрової трансформації. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали наукові праці з питань цифровізації управління, цифрових екосистем, проєктного менеджменту та цифрової трансформації бізнес-процесів. У дослідженні використано методи теоретичного узагальнення, систематизації, порівняльного аналізу, табличного представлення даних та логічного узагальнення результатів. Результати. Встановлено, що цифрові екосистеми забезпечують інтеграцію управлінських процесів, підвищують оперативність прийняття рішень, покращують координацію командної роботи та сприяють оптимізації використання ресурсів. Визначено ключові складові цифрових екосистем, зокрема цифрові платформи управління проєктами, хмарні технології, ERP- та CRM-системи, цифрову аналітику, інструменти автоматизації бізнес-процесів і технології штучного інтелекту. Доведено, що їх використання сприяє підвищенню прозорості реалізації проєктів, автоматизації документообігу та розвитку дистанційних і гібридних моделей роботи. Систематизовано основні ризики цифровізації, серед яких кіберзагрози, технічні збої, залежність від цифрової інфраструктури, інформаційне перевантаження та недостатній рівень цифрових компетенцій персоналу. Перспективи. Перспективними напрямами подальших досліджень є вивчення практичних механізмів інтеграції цифрових екосистем у систему управління організаціями, оцінка ефективності використання штучного інтелекту та прогнозної аналітики у проєктному менеджменті, а також дослідження впливу цифровізації на розвиток людського капіталу, цифрового лідерства та конкурентоспроможності організацій.