РЕЛОКОВАНИЙ БІЗНЕС В УКРАЇНІ: ФІНАНСОВІ МОЖЛИВОСТІ, РИЗИКИ ТА РОЛЬ ЦИФРОВИХ КОМУНІКАЦІЙ - Гелей, Людмила Олегівна; Килин, Оксана Василівна; Пилипенко, Соломія Миколаївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті досліджено особливості функціонування релокованого бізнесу в Україні в умовах воєнного стану, що характеризуються високим рівнем економічної невизначеності, порушенням виробничо-логістичних зв’язків та зростанням фінансових і безпекових ризиків. У цих умовах релокація підприємств набуває значення комплексного антикризового механізму, спрямованого на збереження виробничого потенціалу, забезпечення безперервності діяльності та адаптацію бізнесу до зміненого економічного середовища. Особливу роль у цьому процесі відіграють фінансові механізми підтримки та цифрові комунікації, які формують нову модель функціонування підприємств. Мета. Метою статті є обґрунтування особливостей функціонування релокованого бізнесу в Україні та визначення ролі фінансових механізмів і цифрових комунікацій у забезпеченні його адаптації, стійкості та розвитку в умовах воєнного стану. Матеріали і методи. Методичну основу дослідження становлять системний підхід, методи структурно-логічного та порівняльного аналізу, узагальнення та синтезу. У процесі дослідження використано аналітичні матеріали щодо фінансових аспектів релокації підприємств, дані про державні програми підтримки бізнесу, а також наукові публікації з питань фінансового менеджменту, антикризового управління та цифрової трансформації. Застосування зазначених методів дозволило систематизувати фінансові, організаційні та цифрові чинники адаптації релокованого бізнесу та оцінити їх взаємозв’язок. Результати. У роботі встановлено, що релокація бізнесу супроводжується суттєвими фінансовими трансформаціями, зокрема зростанням витрат на переміщення, зміною структури витрат, погіршенням ліквідності та підвищенням фінансових ризиків. Визначено, що ключовою умовою адаптації підприємств є диверсифікація джерел фінансування, включаючи державну підтримку, грантові програми, банківське кредитування та інвестиційний капітал. Доведено, що цифрові комунікації виступають системоутворювальним фактором забезпечення безперервності бізнес-процесів, сприяючи підвищенню ефективності управління, швидкості обміну інформацією та якості прийняття рішень. Систематизовано основні ризики релокації, серед яких фінансові, кадрові, логістичні, ринкові та кіберризики, сукупна дія яких формує високий рівень невизначеності. Обґрунтовано, що поєднання фінансового менеджменту, антикризового управління та цифрової трансформації формує синергетичний ефект, який підвищує адаптивність і стійкість релокованих підприємств. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на поглиблене вивчення ефективності державних фінансових інструментів підтримки релокованого бізнесу, оцінювання впливу цифрових технологій на підвищення його конкурентоспроможності, а також розроблення адаптивних моделей управління підприємствами в умовах тривалої економічної та безпекової нестабільності.