ТРАНСФОРМАЦІЯ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ У СТРУКТУРІ УПРАВЛІНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЕРІВНИКА - Паска, Юлія Володимирівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасні трансформаційні процеси в економіці та системі публічного управління суттєво підвищують вимоги до якості управлінських рішень і здатності організацій адаптуватися до змін. У цих умовах особливої актуальності набуває проблема розвитку управлінської компетентності керівників, яка розглядається не лише як сукупність професійних знань і навичок, а як інтегрована характеристика, що охоплює стратегічне мислення, гнучкість, інноваційність і відповідальність за результати. Лідерські якості, які визначають здатність керівника ефективно впливати на колектив, формувати спільне бачення розвитку, мобілізувати ресурси та забезпечувати досягнення стратегічних цілей, – відіграють вагому роль у структурі управлінської компетентності. Вони стають вирішальними в умовах невизначеності, цифровізації та постійних змін, коли від керівника очікується не лише адміністрування, а й здатність бути агентом змін. Лідерські якості забезпечують ефективність прийняття управлінських рішень, сприяють успішному впровадженню інновацій, формуванню сприятливого організаційного клімату та розвитку персоналу. Водночас зростає значення таких характеристик, як емоційний інтелект, комунікативна компетентність, здатність до командної взаємодії та управління змінами, що зумовлює необхідність їх системного розвитку в умовах сучасних підходів до управління. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні та емпіричному аналізі процесу трансформації лідерських якостей у структурі управлінської компетентності керівника в контексті сучасних викликів. Матеріали і методи. У процесі дослідження використано теоретичний аналіз та синтез наукових джерел, метод систематизації та узагальнення, порівняльний аналіз концепцій лідерства, структурно-функціональний аналіз компетентнісних моделей керівника. Результати. У статті охарактеризовано основні лідерські якості керівника та встановлено процес їх трансформації в компетентнісні характеристики. Обґрунтовано переваги трансформаційного лідерства, яке ґрунтується на особистісно-орієнтованому підході до працівників, стимулюванні їх інтелектуального розвитку, формуванні внутрішньої мотивації та здатності лідера надихати команду. Запропоновано узагальнену класифікацію якостей сучасного лідера, яка може використовуватися як інструмент самодіагностики та слугувати основою для цілеспрямованого розвитку лідерського потенціалу. Перспективи. Подальші дослідження спрямовані на розробку практичних інструментів оцінювання рівня трансформації лідерських якостей у структурі управлінської компетентності керівників у публічній сфері.