РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА: СУТНІСТЬ ТА ПІДХОДИ - Шишковський, Сергій Вікторович; Яворський, Роман Тарасович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах господарювання, що характеризуються високим рівнем мінливості макроекономічного середовища, глобалізаційними викликами та посиленням конкурентної боротьби, забезпечення тривалого та ефективного функціонування підприємств стає неможливим без їхнього безперервного розвитку. Незважаючи на те, що категорія «розвиток» є фундаментальною для економічної науки, у сучасному науковому дискурсі досі не сформовано єдиного, загальновизнаного підходу до трактування сутності поняття «розвиток підприємства». Значна частина дослідників ототожнює його виключно з економічним зростанням, ігноруючи якісні трансформації та здатність компанії генерувати інновації, що зумовлює об’єктивну необхідність у поглибленому теоретико-методологічному аналізі цієї категорії. Мета. Метою є комплексне дослідження і систематизація існуючих теоретико-методологічних підходів до розуміння сутності категорії «розвиток підприємства». Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних науковців, що досліджують теорію розвитку підприємства в контексті системного, кібернетичного та синергетичного підходів. У процесі дослідження застосовано методи теоретичного узагальнення та групування (для систематизації дефініцій категорії «розвиток підприємства»); порівняльного аналізу (для розмежування механістичного та голістичного підходів до пізнання розвитку); аналізу та синтезу (для формування авторського розуміння сутності досліджуваної категорії); логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків). Результати. У науковій статті систематизовано теоретико-методологічні підходи до розуміння сутності розвитку підприємства. Доведено, що еволюція концептуальних поглядів пройшла закономірний шлях від механістичного трактування до голістичного підходу, де розвиток розглядається як незворотний процес у часі, що базується на самоорганізації системи. Окреслено критичну необхідність розмежування понять «розвиток» та «економічне зростання»: на відміну від зростання як кількісного нарощення, розвиток є еволюційним процесом якісних та структурних трансформацій, що генерується інноваціями. Обґрунтовано, що розвиток підприємства є довготривалим, керованим або самокерованим процесом перманентних кількісно-якісних змін, які реалізуються через адаптивні або біфуркаційні механізми та іманентно притаманні підприємству на кожній стадії його життєвого циклу. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на розробці та формалізації комплексних механізмів управління розвитком підприємства, які базувалися б на голістичному підході та дозволяли ефективно адаптувати стратегії компанії відповідно до специфіки кризових шоків та етапів її життєвого циклу. Це створить концептуальне підґрунтя для вирішення прикладних завдань управління соціально-економічними системами.