КІК-ЗВІТНІСТЬ І РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИЙ МОНІТОРИНГ ЗЕД ЯК ІНФОРМАЦІЙНІ КАНАЛИ ПОДАТКОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ОПЕРАЦІЙ В УКРАЇНІ - Бачо Robert; Лоскоріх Gabriella; Перчі Oksana (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах міжнародні операції є одним із ключових джерел податкових ризиків і водночас важливим чинником формування бюджетних надходжень. Для України, особливо в період воєнного стану, актуалізується потреба в посиленні податкового адміністрування операцій за участю нерезидентів, моніторингу зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) та забезпеченні прозорості іноземних корпоративних структур. У цьому контексті КІК-звітність і ризик-орієнтований моніторинг ЗЕД виступають важливими інформаційними каналами виявлення потенційних схем мінімізації оподаткування, формування ризикового податкового кредиту та порушень у сфері міжнародного оподаткування. Мета. Метою дослідження є аналіз КІК-звітності та ризик-орієнтованого моніторингу ЗЕД як взаємопов’язаних адміністративних джерел даних у системі податкового контролю транскордонних операцій в Україні на основі звітних даних Державної податкової служби України за 2023–2025 роки. Матеріали і методи. Інформаційну базу дослідження становлять звіти ДПС України за 2023–2025 роки, положення податкового законодавства, нормативно-правові акти щодо режиму експортного забезпечення та наукові праці з питань BEPS, КІК-правил, цифрового ПДВ-контролю й податково-митних ризиків. Застосовано контент-аналіз, порівняльний підхід, методи описової статистики, табличне групування та розрахунок похідних індикаторів, що дало змогу розглядати КІК-звітність і ризик-орієнтований моніторинг ЗЕД як взаємопов’язані адміністративні джерела даних у системі податкового контролю транскордонних операцій. Результати. Установлено, що КІК-звітність і ризик-орієнтований моніторинг ЗЕД є різними, але взаємодоповнюючими адміністративними джерелами даних у системі податкового контролю транскордонних операцій. КІК-звітність має корпоративно-юрисдикційні характеристики й забезпечує розкриття інформації про іноземні компанії, контролюючих осіб, юрисдикції та задекларовані податкові зобов’язання. Контроль ризиків ЗЕД має операційний характер і охоплює експортно-імпортні операції, податкові накладні, коди УКТ ЗЕД, походження товарів, ризиковий податковий кредит і податково-митну взаємодію. Виявлено суттєве розширення КІК-звітності: кількість КІК-звітів зросла з 900 у 2023 році до 68 078 у 2025 році, а кількість іноземних компаній, охоплених звітністю, у 2025 році досягла 29 838. Режим експортного забезпечення у 2024–2025 роках охопив 114 620 податкових накладних і розрахунків коригування на суму 1 071,9 млрд грн, що свідчить про посилення моніторингу аграрного експорту. Водночас узагальнений характер даних ДПС обмежує можливість оцінювання кінцевої фіскальної ефективності контрольних заходів. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення інтегрованої системи показників, яка поєднуватиме дані КІК-звітності, моніторингу ЗЕД, електронного адміністрування ПДВ, митної інформації та результатів перевірок. Це дозволить перейти від опису адміністративних потоків даних до оцінювання ефективності податкового контролю транскордонних операцій.