ЗАСТОСУВАННЯ AI У ПРОЦЕСІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ З П(С)БО У МСФЗ: МЕЖІ АВТОМАТИЗАЦІЇ, РОЛЬ ПРОФЕСІЙНОГО СУДЖЕННЯ ТА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ - Слюсар, Вадим Юрійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Поширення технологій штучного інтелекту в облікових, аналітичних і контрольних процедурах актуалізує питання визначення їх ролі у процесі трансформації фінансової звітності з П(С)БО у МСФЗ. Така трансформація не є тільки технічною процедурою, оскільки потребує аналізу господарських операцій, виявлення розбіжностей між стандартами, формування коригувань, підготовки розкриттів і перевірки результатів. Мета. Метою статті є визначення можливостей і меж застосування AI у процесі трансформації фінансової звітності з П(С)БО у МСФЗ, а також обґрунтування ролі професійного судження та внутрішнього контролю у забезпеченні достовірності її результатів. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи аналізу, синтезу, порівняння, систематизації та узагальнення. Це дозволило виокремити етапи трансформації фінансової звітності, співвіднести їх із можливостями цифрових інструментів і визначити ділянки, що потребують професійного судження. Результати. Визначено, що AI доцільно застосовувати насамперед на етапах збирання, структурування, звірки, класифікації та попереднього аналізу даних. До найбільш значущих інструментів віднесено OCR, RPA, NLP, моделі автоматичної класифікації рахунків і виявлення аномалій. На прикладі окремих стандартів МСФЗ показано, що ключові рішення щодо економічної сутності операцій, облікової політики, суттєвості та розкриттів мають ґрунтуватися на професійному судженні й підтверджуватися процедурами внутрішнього контролю. Перспективи. Подальші дослідження варто спрямувати на удосконалення методичних підходів до використання AI у процесі трансформації фінансової звітності з П(С)БО у МСФЗ, зокрема щодо контрольних процедур, документування професійних суджень та оцінки надійності результатів, які були сформовані цифровими інструментами, а також урахування нових вимог МСФЗ 18 до подання та розкриття фінансової інформації.