СИСТЕМАТИЗАЦІЯ РИЗИКІВ НА ЕТАПІ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОЄКТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ КАСКАДУ РИЗИКІВ ПРОЄКТУВАННЯ - Мирошник, Євген Володимирович; Сумець, Олександр Михайлович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті проаналізовані ризики, що виникають у діяльності проєктних організацій на етапі розроблення проєктної документації об’єктів будівництва. Встановлено, що процес розробки проєктної документації характеризується високим рівнем невизначеності. Мета. Основною метою дослідження є систематизація ризиків проєктних організацій на етапі розроблення проєктної документації, а також обґрунтування підходу до їх аналізу через концепцію каскаду ризиків проєктування та визначення ефективних точок втручання для обмеження їх поширення. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: наукові праці авторів у сфері управління ризиками та проєктного менеджменту; нормативно-правові та нормативно-технічні документи, що регулюють процес розроблення проєктної документації об’єктів будівництва; результати експертних спостережень та практичний досвід діяльності проєктних організацій у сфері будівництва. У процесі дослідження було використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення та систематизації (для аналізу існуючих підходів до класифікації ризиків у сфері проєктування та формування структури каскаду ризиків проєктування); експертного оцінювання (для визначення критичних точок втручання та механізмів гасіння каскаду ризиків); логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків дослідження). Результати. У роботі проаналізовано існуючі підходи до класифікації ризиків у сфері проєктування та встановлено їх обмеження, пов’язані зі статичним характером розгляду ризиків. Обґрунтовано доцільність переходу до динамічної моделі у межах якої ризики розглядаються як взаємопов’язаний процес їх послідовного виникнення та трансформації. Запропоновано концепцію каскаду ризиків проєктування, що відображає логіку їх виникнення. Виконано систематизацію ризиків за рівнями каскадного виникнення: первинні ризики, ризики проєктних рішень, ризики координації та ризики змін. Констатовано, що найбільш критичними з точки зору управління є етап формування вихідних даних та етап координації між розділами, на яких можливе ефективне гасіння каскаду ризиків, а на пізніх етапах проєктування управління ризиками має переважно компенсаторний характер. У роботі запропоновано концепцію каскаду ризиків проєктування як динамічної моделі систематизації ризиків у діяльності проєктних організацій. Удосконалено підхід до класифікації ризиків шляхом їх структурування за рівнями каскадного поширення. Результати дослідження доцільно застосовувати в діяльності проєктних організацій для підвищення ефективності управління ризиками на етапі розроблення проєктної документації. Запропонований підхід дозволяє підвищити якість проєктних робіт, оптимізувати терміни і ресурси проєктування. Перспективи. Перспективним напрямом наукових досліджень є розроблення підходів до кількісного визначення впливу ризиків проєктування на тривалість, ресурсне забезпечення будівельних проєктів та діяльність проєктних організацій.