УПРАВЛІНСЬКА ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: КЛАСИФІКАЦІЯ, КРИТЕРІЇ ЯКОСТІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ - Омецінська, Ірина Ярославівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сьогодні господарська діяльність підприємств значною мірою залежить від зовнішніх викликів та особливостей економічного середовища. Для забезпечення ефективної діяльності та подальшого розвитку суб’єкта господарювання його система управління має бути злагодженою та здатною швидко реагувати на внутрішні й зовнішні чинники та зміни умов функціонування. Для прийняття обґрунтованих управлінських рішень необхідне якісне інформаційне забезпечення, важливою складовою якого є управлінська звітність. Її формування супроводжується низкою проблем, пов’язаних з неналежною організацією управлінського обліку на підприємстві, недостатньою кваліфікацією персоналу, викривленням інформації через суб’єктивні чинники, а також високим рівнем невизначеності, посиленої воєнними діями в Україні та іншими глобальними викликами. Це актуалізує необхідність належної організації процесу підготовки управлінської звітності, оптимізації її форм та ідентифікації вимог до якості інформації, що дасть змогу сформувати належне інформаційне забезпечення системи управління й сприятиме прийняттю обґрунтованих рішень для успішного функціонування бізнесу. Мета. Метою дослідження є розкриття теоретико-методичних підходів до формування управлінської звітності підприємства, систематизація її класифікаційних ознак та уточнення критеріїв якості з метою створення належного інформаційного підґрунтя для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є наукові праці українських та зарубіжних вчених щодо розвитку управлінського обліку й управлінської звітності під впливом змін у системі управління, цифровізації та глобальних викликів, а також офіційні дані Державної служби статистики України, які характеризують сучасні умови функціонування підприємств. У процесі дослідження використано такі наукові методи: системного підходу – для розгляду управлінської звітності як складової інформаційного забезпечення управління підприємством; теоретичного узагальнення, групування, систематизації, індукції та дедукції – для узагальнення наукових підходів до сутності та особливостей формування управлінської звітності, а також виокремлення її класифікаційних ознак; порівняння, аналізу і синтезу – для визначення критеріїв якості управлінської звітності, вимог до звітної інформації та системи її показників. Результати. Визначено роль управлінської звітності як складової інформаційного забезпечення системи управління. Розкрито етапи впровадження управлінського обліку та управлінської звітності на підприємстві. Систематизовано підходи до групування управлінської звітності з урахуванням сучасних тенденцій її розвитку та запропоновано класифікувати її за такими ознаками: призначенням, характером управлінських рішень, періодичністю, джерелом даних, рівнями управління, формами подання. Окреслено вимоги до показників управлінської звітності як основи для прийняття рішень та оцінювання результатів їх реалізації. Обґрунтовано критерії якості управлінської звітності, дотримання яких забезпечить виконання покладених на неї функцій, а саме: достовірність, доречність, своєчасність, повнота, суттєвість, зрозумілість і зручність сприйняття, інтегрованість, можливість перевірки, порівнюваність, економічна ефективність, конфіденційність. Досліджено проблеми, що виникають у процесі формування управлінської звітності, знижуючи якість звітної інформації та ускладнюючи прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на розроблення практичних рекомендацій щодо формування управлінської звітності, визначення оптимальної структури її форм та порядку руху звітної інформації між рівнями управління.