БІЗНЕС-ІНЖИНІРИНГ В ЕКОНОМІЦІ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Трубей, Оксана Миколаївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасний розвиток бізнесу відбувається в умовах посилення нестабільності, нелінійності та невизначеності економічних процесів. Трансформація управлінського контексту від VUCA- та BANI-середовища до PLUTO-світу, що характеризується поляризованістю, високою динамічністю змін, асиметричністю управлінських рішень, напруженістю та всеохоплюючою взаємозалежністю систем, актуалізує потребу у формуванні нових підходів до проєктування та трансформації бізнес-систем. За таких умов бізнес-інжиніринг набуває значення інтегрованої управлінської концепції, орієнтованої на узгодження стратегії, бізнес-процесів, архітектури підприємства, ресурсів та цифрових технологій. Мета. Метою статті є дослідження еволюції бізнес-інжинірингу, розкриття його системно-архітектурної природи та обґрунтування управлінського потенціалу в умовах економіки невизначеності. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становлять положення системного, процесного, архітектурного та стратегічного підходів до управління підприємством, концепції реінжинірингу бізнес-процесів, Lean, Kaizen, TQM, Balanced Scorecard, Business Performance Management та підходи до моделювання архітектури підприємства. У роботі використано методи теоретичного узагальнення (для дослідження еволюції бізнес-інжинірингу), систематизації (для структурування концепцій і технологій бізнес-інжинірингу), структурно-логічного аналізу (для визначення взаємозв’язків між елементами бізнес-системи), порівняння (для аналізу трансформації моделей бізнес-середовища) та концептуального моделювання (для обґрунтування архітектурної моделі бізнес-інжинірингу). Результати. Обґрунтовано, що бізнес-інжиніринг еволюціонував від реінжинірингу бізнес-процесів до інтегрованої системно-архітектурної концепції управління підприємством. Визначено, що його ключовими ознаками є системність, архітектурність, процесна орієнтація та спрямованість на практичну реалізацію управлінських змін. Доведено, що бізнес-інжиніринг забезпечує можливість моделювання бізнес-системи, оптимізації взаємозв’язків між її елементами, підвищення адаптивності, гнучкості та стійкості підприємства в умовах зовнішніх трансформацій. Перспективи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розвитком цифрового бізнес-інжинірингу, інтеграцією технологій штучного інтелекту та Process Mining у процеси управління бізнес-системами, а також розробленням адаптивних моделей архітектури підприємства в умовах високої турбулентності економічного середовища. Особливої актуальності набуває формування методології бізнес-інжинірингу для управління підприємствами в умовах кризових змін, воєнних ризиків і цифрової трансформації економіки.