УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ В ЕЛЕКТРОННІЙ КОМЕРЦІЇ: АДАПТИВНІ ТА ГІБРИДНІ МОДЕЛІ - Трофімчук, Михайло Олександрович; Колоїзд, Олег Володимирович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах цифрової трансформації економіки електронна комерція виступає одним із найбільш динамічних сегментів господарської діяльності, що характеризується високим рівнем конкуренції, швидкістю змін ринкового середовища та зростаючими вимогами до якості обслуговування клієнтів. Традиційні підходи до управління в межах процесного менеджменту, що базуються на жорсткій регламентації, стандартизації та оптимізації процесів, не повною мірою відповідають вимогам цифрового середовища. Їх обмеження проявляються у низькій гнучкості, тривалих циклах прийняття управлінських рішень та складності інтеграції з сучасними інформаційними системами. Це зумовлює необхідність трансформації підходів до управління бізнес-процесами шляхом впровадження гібридних моделей. Мета. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка концептуальних засад управління бізнес-процесами в електронній комерції на основі гібридних моделей. Матеріали і методи. У дослідженні використано теоретичні матеріали сучасних наукових публікацій, присвячених управлінню бізнес-процесами, електронній комерції, адаптивним підходам та реінжинірингу процесів. Інформаційну базу сформовано на основі аналізу наукових статей, у яких розглядаються питання інтеграції BPM із цифровими технологіями, застосування концепції складних адаптивних систем, вплив електронної комерції на трансформацію бізнес-процесів, а також підходи до їх перепроєктування та автоматизації. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи пізнання. Зокрема, застосовано аналіз і узагальнення – для дослідження існуючих підходів до управління бізнес-процесами та виявлення їх обмежень у цифровому середовищі, порівняльний підхід – для зіставлення адаптивних і гібридних моделей управління, а також метод моделювання. Результати. У результаті проведеного дослідження обґрунтовано, що цифровізація економіки та розвиток електронної комерції формують нові вимоги до управління бізнес-процесами, які не можуть бути повною мірою задоволені в межах класичної BPM-парадигми. Доведено, що найбільш ефективним підходом до управління бізнес-процесами в e-commerce є застосування гібридних моделей, які інтегрують переваги класичного BPM і адаптивних підходів. Ключовим науковим результатом дослідження є розробка концептуальної моделі гібридного управління бізнес-процесами в електронній комерції, яка базується на системній інтеграції стратегічного, процесного, операційного, аналітичного та адаптивного рівнів управління. Модель передбачає чітке розмежування бізнес-процесів залежно від їх функціональної ролі та ступеня динамічності: стабільні, критично важливі процеси (логістика, обробка замовлень, фінансові операції) реалізуються в межах регламентованих процедур BPM, тоді як динамічні процеси (маркетинг, управління клієнтським досвідом, цифрові канали взаємодії) функціонують на основі адаптивних механізмів. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку методичного інструментарію оцінки ефективності гібридних моделей, формування системи релевантних KPI для різних типів бізнес-процесів, а також вивчення впливу технологій штучного інтелекту на адаптивність і саморегуляцію процесних систем у сфері e-commerce.