ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ - Давидова, Оксана Юріївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сфера готельно-ресторанного господарства є однією з ключових складових сектора послуг в Україні та відіграє важливу роль у формуванні туристичної привабливості країни, розвитку внутрішнього та міжнародного туризму, підвищенні рівня зайнятості населення й стимулюванні економічного зростання. Водночас, ринок готельно-ресторанних послуг в Україні стикається з низкою суттєвих проблем: воєнні події, висока конкуренція, дефіцит кваліфікованого персоналу, нерівномірний розвиток інфраструктури між регіонами тощо. Незважаючи на зазначені труднощі, готельно-ресторанний бізнес України має значний потенціал для подальшого зростання та трансформації. Мета. Мета статті полягає у вивченні організаційно-економічних аспектів діяльності закладів готельно-ресторанного господарства України у сучасних умовах та її впливу на туристичну галузь, а також визначення стратегічних орієнтирів розвитку готельно-ресторанної індустрії. Матеріали і методи. У статті використано загальнонаукові та специфічні методи: наукового абстрагування, морфологічного аналізу, порівняння, синтезу, теоретичного узагальнення; систематизації та декомпозиції; статистичний, динамічний та структурний аналіз; формалізації; системного аналізу; графічне і табличне представлення; абстрактно-логічний. Результати. У науковій статті визначено організаційно-економічні аспекти діяльності закладів готельно-ресторанного господарства України у сучасних умовах та її впливу на туристичну галузь. Проведено комплексне дослідження сучасного стану ринку готельно-ресторанних послуг на прикладі м. Чернівці та Чернівецької області. Охарактеризована туристична привабливість регіону та потенціал розвитку туризму. Досліджено та проаналізовано динаміку туристичних потоків в м. Чернівці, а також динаміку кількості українських громадян та іноземців, що перебували у колективних засобах розміщення. Визначено чинники розвитку готельно-ресторанного господарства на прикладі міста Чернівці. Визначено проблемні аспекти і стратегічні орієнтири розвитку готельно-ресторанної індустрії. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях планується вивчення цифрової трансформації галузі як найбільш перспективного напряму розвитку готельно-ресторанного бізнесу.