ВНУТРІШНІЙ АУДИТ ЛІЗИНГОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ - Дерев’янко, Світлана Іванівна; Шевчук, Катерина Віталіївна; Кузик, Наталія Петрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Зростання ролі лізингових механізмів у фінансуванні оновлення матеріально-технічної бази аграрних підприємств супроводжується посиленням фінансових та операційних ризиків в умовах воєнної економіки. Порушення платіжної дисципліни, зниження ліквідності, загроза втрати або пошкодження активів, а також недостатнє страхове покриття змушують переглянути підходи до внутрішнього аудиту лізингових зобов’язань. Мета. Розроблення й апробація інструментарію внутрішнього аудиту лізингових зобов’язань аграрних підприємств, орієнтованого на підвищення ефективності управління ризиками та забезпечення фінансової стійкості в умовах воєнної економічної нестабільності. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі нормативно-правових актів, положень національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та внутрішнього аудиту, а також первинних документів і фінансової звітності підприємств. У роботі застосовано методи аналізу й синтезу, системний та порівняльний підходи, а також специфічні методики документальної перевірки й аналітичних процедур. Результати. У процесі дослідження розроблено комплексну систему нормативного й організаційного забезпечення внутрішнього аудиту лізингових зобов’язань, що ґрунтується на вимогах національних і міжнародних стандартів. Запропоновано систему робочих документів внутрішнього аудитора, що впорядковує етапи перевірки та гарантує відтворюваність результатів аудиторських процедур. Розроблено й апробовано пакет робочих документів, що регламентують аналіз договірних умов, перевірку платіжної дисципліни, оцінку страхового покриття та аналітичну оцінку фінансового навантаження. Результати апробації підтвердили поширеність типових ризиків, пов’язаних із несвоєчасним виконанням зобов’язань, недостатнім рівнем страхового захисту, а також надмірного фінансового навантаження на підприємство. Сукупний вплив цих чинників знижує його платоспроможність та стійкість до зовнішніх шоків. Перспективи. Подальші дослідження доцільно зосередити на цифровізації інструментарію внутрішнього аудиту, удосконаленні методів оцінювання воєнних ризиків та впровадженні аналітичних моделей прогнозування фінансової стійкості аграрних підприємств.