ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТОВІРНОСТІ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ШЛЯХОМ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ БЕЗПЕРЕРВНОГО АУДИТУ НА БЛОКЧЕЙНІ - Іванова, Наталія Анатоліївна; Дроздова, Олена Геннадіївна; Ченаш, Володимир Сігізмундович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Цифровізація економіки, поширення розподілених реєстрів і зростання вимог до прозорості господарської діяльності трансформують підходи до підтвердження повноти та достовірності фінансової інформації. З огляду на це актуалізується науковий пошук ефективних підходів до формування інформаційного середовища, що забезпечує своєчасне виявлення ризиків та підвищує якість аналітичного забезпечення управління. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних положень і розроблення концептуальної моделі застосування безперервного аудиту на базі блокчейн-технологій для забезпечення достовірності фінансової звітності підприємства та підвищення ефективності інформаційно-контрольних процедур. Матеріали і методи. Інформаційну основу дослідження становлять наукові праці українських фахівців із проблем цифрового контролю та технологій розподілених реєстрів. У процесі опрацювання джерел застосовано методи теоретичного узагальнення, системного аналізу, моделювання інформаційних потоків, логічної інтерпретації результатів, а також порівняльний підхід до оцінювання традиційних і цифрових форм перевірки. Результати. У статті визначено функціональні можливості блокчейн-архітектури для формування прозорого середовища оброблення облікових даних. Обґрунтовано механізм інтеграції безперервного аудиту у фінансово-господарську систему підприємства. Запропоновано концептуальну модель контролю, що забезпечує автоматизовану верифікацію транзакцій, підвищення точності показників звітності та зменшення інформаційних ризиків. Установлено, що використання розподілених реєстрів сприяє підвищенню оперативності виконання аналітичних процедур, зміцненню довіри зацікавлених сторін і вдосконаленню процесу прийняття управлінських рішень. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення методики практичної імплементації безперервного аудиту в облікові системи підприємств, удосконалення процедур документування цифрових транзакцій, а також оцінювання економічної ефективності використання блокчейн-рішень у сфері фінансового контролю.