ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ: РОЛЬ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ - Прихно Yuliya; Андрієвська Vira (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах стрімкої цифрової трансформації, геополітичної нестабільності та зростання складності організаційних систем досягнення ефективності, адаптивності та керованості під час реалізації проєктів стає одним із ключових управлінських викликів. Традиційні методології управління проєктами, зокрема PMBOK® Guide та PRINCE2, а також гнучкі підходи залишаються важливою основою проєктного менеджменту, проте часто не забезпечують достатньої інтеграції з динамічними бізнес-процесами та цифровою інфраструктурою організацій. У цьому контексті управління бізнес-процесами (Business Process Management, BPM) розглядається як перспективна концепція підвищення ефективності управління проєктами завдяки використанню інструментів моделювання, аналізу, оптимізації та автоматизації процесів. Мета. Метою дослідження є обґрунтування можливостей інтеграції підходів BPM у систему управління проєктами, а також розроблення методологічних принципів коректної декомпозиції бізнес-процесів на основі узгодженого розділення даних і діяльностей. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи системного аналізу, порівняльного аналізу наукових джерел, концептуального моделювання та узагальнення сучасних підходів у сфері BPM. Проаналізовано наукові праці, присвячені моделям зрілості BPM, методам моделювання бізнес-процесів, гнучкому BPM, управлінню портфелем процесів, орієнтованому на створення цінності, а також сучасним цифровим технологіям, зокрема process mining, хмарним BPM-платформам та технологіям штучного інтелекту. Результати. У результаті дослідження запропоновано методологічні принципи коректної декомпозиції бізнес-процесів, що базуються на узгодженому розділенні даних і діяльностей, використанні змінних стану, потоків керування та даних, а також критеріїв зв’язності та згуртованості підпроцесів. Запропонований підхід спрямований на забезпечення незалежності підпроцесів, мінімізацію міжпроцесних залежностей і адекватне відображення динаміки функціонування системи. Обґрунтовано, що інтеграція принципів BPM з управлінням проєктами сприяє підвищенню прозорості управління, організаційної стійкості та ефективності створення цінності, особливо в умовах турбулентного зовнішнього середовища. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення гібридних моделей інтеграції BPM та управління проєктами, формування адаптованих моделей зрілості для проєктно-орієнтованих організацій, а також створення системи показників для оцінювання ефективності використання BPM у проєктному середовищі.