СУЧАСНІ РЕСТОРАННІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ФАКТОР КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Халілова-Чуваєва, Юлія Олександрівна; Кравчук, Тетяна Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах розвитку індустрії гостинності зростає роль інноваційних технологій як ключового чинника забезпечення конкурентоспроможності готельних підприємств. Особливого значення набуває інтеграція ресторанних технологій у систему готельного обслуговування, оскільки саме харчування формує значну частину гостьового досвіду та впливає на рівень задоволеності клієнтів. Цифровізація, автоматизація процесів та впровадження інноваційних методів приготування і обслуговування стають визначальними факторами розвитку підприємств галузі. Мета. Метою даної статті є дослідження впливу сучасних ресторанних технологій на конкурентоспроможність готельних підприємств, а також обґрунтування напрямів підвищення ефективності їх діяльності на основі впровадження інноваційних рішень. Матеріали і методи. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз і синтез, узагальнення, порівняльний аналіз, системний підхід, а також методи статистичного та логічного аналізу. Інформаційною базою дослідження стали сучасні наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, аналітичні звіти та матеріали міжнародних організацій у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Результати. Визначено основні види ресторанних технологій, що застосовуються у готелях, зокрема виробничі, цифрові, аналітичні та smart-технології. Доведено, що їх впровадження сприяє оптимізації бізнес-процесів, зниженню витрат, підвищенню якості обслуговування та рівня задоволеності клієнтів. Проаналізовано міжнародний і вітчизняний досвід використання інноваційних рішень, що дозволило встановити ефективність інтеграції ресторанних і готельних систем у єдину цифрову екосистему. Обґрунтовано, що застосування сучасних технологій є важливим чинником формування стійких конкурентних переваг підприємств. Перспективи. Подальші дослідження полягають у розробці моделей оцінки ефективності впровадження ресторанних технологій, дослідженні впливу штучного інтелекту на гостьовий досвід, а також адаптації міжнародного досвіду цифровізації до умов функціонування готельних підприємств в Україні.