КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ЕКОІННОВАЦІЙ ДЛЯ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВИРОБНИКІВ В РАМКАХ ДПП В СУЧАСНИХ УМОВАХ В УКРАЇНІ - Алексеєва, Катерина Андріївна; Остапчук, Анатолій Дмитрович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Виклики воєнного часу та перспективи євроінтеграції висувають нові вимоги до сільськогосподарських виробників. Мета – розробка моделі екоінновацій для МСП в рамках ДПП. Результати: розроблено концептуальну модель екоінновацій для малих та середніх сільськогосподарських виробників в рамках ДПП в сучасних умовах в Україні. Перспективи: поглиблення аналізу інституційних форм для МСП в рамках ДПП. Мета: розробка концептуальної моделі впровадження екоінновацій для малих і середніх сільськогосподарських виробників в рамках державно-приватних партнерств в сучасних умовах в Україні. Матеріали і методи: Матеріалами слугують теоретичні положення економічної та управлінської наук, наукові праці українських та зарубіжних вчених. Були використані методи аналізу і синтезу, узагальнення і логічних висновків, побудови схем, застосовано системних підхід та структурно-логічне моделювання. Результати: Розроблено концептуальну модель екоінновацій для малих та середніх сільськогосподарських виробників в рамках ДПП в сучасних умовах в Україні. Показано, що в рамках такої моделі може бути забезпечено взаємовигідне співробітництво суб’єктів аграрного ринку щодо впровадження екоінновацій, що призведе до зростання резильєнтності агросектору та досягнення цілей сталого розвитку. Перспективи: дослідження інституційних механізмів інтеграції малих та середніх сільськогосподарських підприємств у ланцюги доданої вартості при поступовій адаптації українських аграріїв до європейських вимог щодо виробництва сільськогосподарської продукції.