ІНТЕГРАЦІЯ ВИСТАВКОВОЇ ТА РЕКЛАМНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК СКЛАДОВА СУЧАСНИХ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ - Базарна, Ольга Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах розвитку ринкової економіки та посилення конкуренції підприємства змушені постійно вдосконалювати інструменти маркетингових комунікацій з метою підвищення своєї конкурентоспроможності. Особливої актуальності набуває інтеграція різних комунікаційних каналів, що дозволяє забезпечити узгоджений вплив на цільову аудиторію та підвищити ефективність просування товарів і послуг. У цьому контексті важливе місце займає поєднання виставкової та рекламної діяльності як взаємопов’язаних елементів єдиної маркетингової системи. Виставкова діяльність виступає ефективним інструментом безпосередньої взаємодії з потенційними споживачами, партнерами та інвесторами, забезпечуючи можливість презентації продукції та формування ділових контактів. Рекламна діяльність, у свою чергу, спрямована на формування попиту, інформування споживачів та створення позитивного іміджу підприємства. Їх взаємодія створює умови для формування синергетичного ефекту, що проявляється у підвищенні результативності маркетингових заходів. Мета. Метою дослідження є визначення теоретичних засад та практичних аспектів інтеграції виставкової та рекламної діяльності в системі маркетингових комунікацій. Також дослідження спрямоване на обґрунтування їх впливу на економічну ефективність підприємства. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів, статистичні дані та аналітичні звіти у сфері маркетингових комунікацій. У процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи, як аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, системний підхід та економічний аналіз. Результати. У науковій статті розкрито сутність виставкової та рекламної діяльності як складових інтегрованих маркетингових комунікацій. Обґрунтовано доцільність їх поєднання та визначено основні напрями підвищення економічної ефективності підприємства. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на розробці методик кількісної оцінки ефективності інтегрованих маркетингових комунікацій. Доцільним є також дослідження впливу цифрових технологій на розвиток виставкової та рекламної діяльності.