КРИЗА ЯК ФАКТОР ЗМІН НА РИНКУ АВТОМОБІЛІВ І В АВТОМОБІЛЬНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Могилова, Марина Михайлівна; Іваненко, Віталій Вадимович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Циклічність економічних процесів з властивою фазою криз вимагає формування на підприємствах системи антикризового управління, адаптованої до особливостей прояву кризових умов в галузі. Це потребує ґрунтовного факторного аналізу впливу економічних криз на розвиток і трансформацію автомобільної промисловості та ринку автомобілів. Результати аналізу дозволяють окреслити наслідки криз і обґрунтувати ефективні антикризові механізми для підприємств автомобільної сфери. Метою дослідження є оцінка впливу загальносвітових криз на розвиток і трансформації автомобільного ринку та автомобільної промисловості в контексті значимості історичного досвіду для антикризового управління бізнес-структур автомобільної сфери. Матеріали і методи. Теоретико-методологічну основу дослідження визначають положення теорій ринкової економіки і антикризового управління. Інформаційну базу становлять наукові статті, аналітичні дані OICA. Для вирішення завдань дослідження використано загальнонаукові і спеціальні методи: діалектичний та систематизації - для аналізу розвитку й трансформацій автомобільного ринку під впливом фактору криз; графічний і табличний - для візуалізації результатів досліджень; логічного узагальнення - для формування висновків. Результати. Шляхом аналізу тенденцій розвитку світового і вітчизняного ринку автомобілів доведено значний вплив загальноекономічних криз на їх виробництво і продаж, попит і пропозицію. Встановлено, що глобальні кризи характеризуються специфікою прояву і властивими їм наслідками в трансформації автомобільної індустрії і ринку автомобілів. Проаналізовано показники виробництва і продажів автомобілів на глобальному і вітчизняному ринку. Окреслено принципові наслідки для автомобільного сектору від глобальних криз. Охарактеризовано особливості розвитку вітчизняного автомобільного ринку в кризових умовах. Перспективи. Результати наукових досліджень можуть використовуватись автовиробниками і дилерськими структурами в антикризовому управлінні. Систематизовані трансформації автомобільного ринку під впливом світових криз слугують інформаційною основою для прогнозування можливих наслідків криз і обґрунтування антикризових заходів. Подальші дослідження мають бути спрямовані на обґрунтування дієвих антикризових механізмів, адаптованих до характеру криз.