ЕКОНОМІЧНИЙ ВИМІР МОНІТОРИНГУ ТА ОЦІНЮВАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ РЕІНТЕГРАЦІЇ ЗВІЛЬНЕНИХ ОБОРОНЦІВ УКРАЇНИ: МЕХАНІЗМИ ТА ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ - Світлак, Ірина Іванівна; Саричев, Володимир Іванович; Прокопович-Ткаченко, Дмитро Ігорович; Поплавський, Олег Олександрович; Івчук, Віктор Михайлович; Черкаський, Олександр Валерійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасні дослідження засвідчують, що перехід з військової служби до цивільного життя є розтягнутим у часі і багатовимірним процесом. Масштаб майбутньої демобілізації в Україні перетворює проблему реінтеграції на фундаментально економічну. Проте ефективна публічна політика у цій сфері неможлива без надійної системи моніторингу та оцінювання (МЕ) — передусім у її економічному вимірі. Мета. Метою дослідження є розробити теоретико-прикладну модель МЕ економічного виміру публічної політики реінтеграції звільнених оборонців, визначити ключові механізми її реалізації та запропонувати систему показників ефективності (KPI) з формулами розрахунку і цільовими значеннями. Матеріали і методи. Системний аналіз, структурно-функціональний аналіз, порівняльний метод (бенчмаркінг міжнародних практик), методи моделювання (SWOT, концептуальна схема механізму), аналіз нормативно-правової бази України, узагальнення міжнародного досвіду (США, Великобританія, Канада, Австралія, Ізраїль, ЄС). Результати. Систематизовано наукові підходи до оцінювання процесів переходу ветеранів до цивільного життя; класифіковано шість типів механізмів публічного управління; розроблено KPI-систему з 10 показниками у трьох блоках; запропоновано чотирирівневу модель цифрової зрілості системи моніторингу; проведено SWOT-аналіз; побудовано концептуальну схему «суб’єкти → механізми → процес → результат». Наукова новизна полягає у розробці інтегрованої моделі економічного моніторингу реінтеграції, що поєднує принципи людиноцентризму, управління на основі даних та публічної цінності. Практичне значення: результати можуть бути використані Міністерством у справах ветеранів, Міністерством економіки та Державним центром зайнятості.