МЕТОДИ ОЦІНКИ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ МІЖНАРОДНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ: РЕПУТАЦІЙНИЙ ВИМІР - Тимохова, Галина Борисівна; Кудінова, Марина Михайлівна; Останіна, Анна Денисівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах турбулентних змін світової економіки й поглиблення міжнародного поділу праці підприємства все активніше включаються в міжнародну діяльність, особливо у сфері закупівель. Використання традиційних методів оцінки закупівель обмежено, бо вони не враховують «нематеріальні» загрози. У глобалізованому світі бренд відповідає за прорахунки кожного свого постачальника. Постає необхідність системного аналізу використання репутаційного виміру як інтегрального показника, який пов’язує операційну діяльність із ринковою вартістю бізнесу та його життєздатністю у довгостроковій перспективі. Метою даної статті є розробка та аналіз інструментарію системної оцінки репутаційної вразливості міжнародних закупівель як стратегічного важеля впливу на ринкову вартість бізнесу та його життєздатність у довгостроковій перспективі. Основним завданням цього дослідження є обґрунтування сутність та структури поняття «репутаційна вразливість» міжнародних ланцюгів постачання як інтегрального показника довгострокової життєздатності бізнесу, дослідження факторів впливу на результативність управління та обґрунтування рекомендацій щодо вдосконалення методів оцінки. Матеріали і методи. В процесі дослідження було використано наступні наукові методи: системного аналізу, структуризації та інтеграції сучасних теорій і практик управління репутацією підприємства. Дослідження базується на аналізі наукових праць, що стосуються методів оцінки стратегічної ефективності міжнародних закупівель та показників оцінки репутації підприємства. Результати. У науковій статті проведено аналіз інструментарію системної оцінки репутаційної вразливості міжнародних закупівель як стратегічного важеля впливу на ринкову вартість бізнесу та його життєздатність у довгостроковій перспективі. Надано характеристику термінам "репутаційна вразливість" та "репутаційний імунітет". Розроблено практичні рекомендації для підвищення стратегічної ефективності застосування показників "репутаційна вразливість" та "репутаційний імунітет". Використовуючи створену модель, компанія має змогу формувати різноманітні стратегії взаємодії з постачальниками, адаптуючи рівень уваги до їх значення та специфічних характеристик. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на розробці критеріїв вимірювання репутаційної уразливості в контексті міжнародних закупівель. Основним завданням є створення багатокомпонентних індексів, які враховують фінансові збитки, критерії ESG, а також дані моніторингу міжнародних медіаресурсів.