КІБЕРНЕТИЧНА МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОРЦЕСАМИ ФРАНЧАЙЗИНГОВИХ РОЗДРІБНИХ МЕРЕЖ - Лесик, Оксана Федорівна; Лесик, Григорій Васильович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті обґрунтовано доцільність застосування кібернетичного підходу до управління бізнес-процесами франчайзингових роздрібних мереж в умовах посилення конкуренції, цифровізації економіки та нестабільності зовнішнього середовища. Визначено, що сучасні франчайзингові мережі функціонують як складні соціально-економічні системи, ефективність яких значною мірою залежить від узгодженості дій між франчайзером і франчайзі, швидкості обміну інформацією, здатності оперативно реагувати на зміни ринку та впроваджувати управлінські рішення. Доведено, що традиційні підходи до управління не завжди забезпечують належний рівень гнучкості та адаптивності, що зумовлює необхідність використання сучасних моделей управління, заснованих на принципах системності, зворотного зв’язку та інформаційної взаємодії. Запропоновано кібернетичну модель управління бізнес-процесами франчайзингових роздрібних мереж, яка передбачає взаємодію керуючої підсистеми (франчайзера), керованої підсистеми (франчайзі або торговельних підрозділів), інформаційної підсистеми та зовнішнього середовища. Особливу увагу приділено механізмам збору, передачі та аналізу інформації, що забезпечують своєчасне коригування управлінських впливів і підвищують якість прийняття рішень. Встановлено, що впровадження моделі сприяє підвищенню ефективності координації бізнес-процесів, скороченню витрат, зростанню прибутковості, покращенню якості обслуговування клієнтів та зміцненню конкурентних позицій мережі. Розроблено систему критеріїв оцінювання ефективності моделі, яка включає фінансові, операційні, інформаційні, клієнтські та адаптивні показники. Практична цінність результатів полягає у можливості використання запропонованої моделі для вдосконалення систем управління франчайзинговими роздрібними мережами, підвищення їх стійкості до кризових явищ та забезпечення довгострокового розвитку. Перспективи подальших досліджень пов’язані з інтеграцією цифрових платформ, аналітики великих даних і систем підтримки прийняття рішень у процес управління франчайзинговими мережами. Мета. Метою дослідження є розробка кібернетичної моделі управління бізнес-процесами франчайзингових роздрібних мереж, спрямованої на підвищення ефективності їх функціонування шляхом інтеграції інформаційних потоків, впровадження механізмів зворотного зв’язку та адаптивного управління, що передбачає дослідження теоретичних основ управління бізнес-процесами у франчайзингових мережах, аналіз існуючих підходів до моделювання складних економічних систем, обґрунтування доцільності застосування кібернетичного підходу, розробку структури відповідної моделі, визначення механізмів адаптації та зворотного зв’язку, а також оцінку ефективності . Матеріали і методи. Теоретико-методологічною основою дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних учених у сфері управління бізнес-процесами, франчайзингу, системного аналізу та кібернетики, а також сучасні концепції процесного й системного підходів. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: системний аналіз — для розгляду франчайзингової мережі як складної соціально-економічної системи; кібернетичний підхід — для моделювання управління з урахуванням інформаційних потоків і зворотного зв’язку; аналіз і синтез — для визначення структури системи управління; моделювання — для розробки кібернетичної моделі; узагальнення — для формування висновків і обґрунтування практичної цінності отриманих результатів. Результати. У результаті дослідження розроблено кібернетичну модель управління бізнес-процесами франчайзингових роздрібних мереж, що ґрунтується на принципах системності, зворотного зв’язку та адаптивності й забезпечує інтеграцію інформаційних потоків і координацію взаємодії франчайзера та франчайзі. Визначено ключові елементи моделі: керуючу і керовану підсистеми, інформаційне забезпечення та механізми зворотного зв’язку. Обґрунтовано доцільність застосування економіко-математичного моделювання, яке підвищує гнучкість, оперативність управління та стійкість мереж до змін зовнішнього середовища. Перспективи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розвитком кібернетичних моделей управління франчайзинговими мережами в умовах цифрової трансформації економіки, зокрема з інтеграцією сучасних інформаційних систем, аналітики великих даних і цифрових платформ у процес управління бізнес-процесами. Важливим напрямом є розроблення економіко-математичних моделей оптимізації інформаційних потоків і прийняття управлінських рішень, а також оцінювання ефективності функціонування мереж. Перспективним також є дослідження адаптивних систем управління та використання цифрових технологій і систем підтримки прийняття рішень для підвищення гнучкості та результативності франчайзингових роздрібних мереж.