СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ В УКРАЇНІ - Пилипенко, Вячеслав Валентинович; Клочко, Тетяна Анатоліївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті досліджено сучасний стан, ключові тенденції та перспективи розвитку електронної торгівлі в Україні в умовах війни та майбутнього повоєнного відновлення. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі електронної торгівлі як інструменту підтримки економічної активності, забезпечення безперервності торговельних операцій, розширення ринків збуту та адаптації бізнесу до кризових умов функціонування. Мета статті. Метою статті є аналіз сучасного стану та оцінка перспектив розвитку електронної торгівлі в Україні в умовах війни та майбутнього повоєнного відновлення. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи аналізу та логічного узагальнення, а інформаційну базу – праці вітчизняних і зарубіжних науковців, присвячені проблемам цифровізації торгівлі, логістики, платіжної інфраструктури, кібербезпеки та регуляторного забезпечення електронної комерції Результати. У результаті дослідження встановлено, що електронна торгівля в Україні характеризується стійкою адаптивністю до кризових умов та зберігає потенціал подальшого розвитку. Визначено, що основними чинниками її зростання є поширення інтернет-технологій, розвиток мобільної комерції, цифровізація бізнес-процесів, удосконалення платіжної інфраструктури та зміна споживчої поведінки. Обґрунтовано, що стримувальними факторами розвитку залишаються логістичні обмеження, нерівномірний доступ до цифрової інфраструктури, проблеми нормативно-правового регулювання, кіберризики та недостатня емпірична оцінка ефективності окремих цифрових і регуляторних рішень. Доведено, що подальший розвиток електронної торгівлі в Україні пов’язаний із розширенням цифрової інфраструктури, розвитком фулфілмент-сервісів, упровадженням сучасних цифрових систем управління, інтеграцією інструментів open banking та посиленням кіберзахисту електронних транзакцій і торговельних платформ. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення державної політики у сфері регулювання електронної торгівлі, розвитку цифрового підприємництва та формування стратегій повоєнного відновлення торговельної інфраструктури України Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленому вивченні впливу цифрових інструментів, логістичних рішень, платіжних інновацій та механізмів кіберзахисту на фінансові й операційні показники підприємств електронної торгівлі, а також у розробленні практичних рекомендацій для державної політики щодо гармонізації регулювання з європейськими стандартами та стимулювання повоєнного відновлення цифрового підприємництва.