ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ НА РІВНІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ: КООРДИНАЦІЯ ТА ВЗАЄМОДІЯ - Ромахова, Оксана Олександрівна; Плєтньов, Михайло Васильович; Вахлакова, Вікторія Володимирівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах сучасних глобальних викликів та необхідності повоєнного відновлення України, інноваційний розвиток стає безальтернативним чинником забезпечення національної спроможності. Проте успіх загальнодержавних стратегій, таких як «WINWIN» чи «Цифрова держава», безпосередньо залежить від ефективності їх імплементації на місцевому рівні. Саме органи місцевого самоврядування (ОМС) сьогодні перетворюються на ключових суб’єктів формування інноваційного ландшафту, оскільки володіють інструментами безпосереднього впливу на локальні економічні процеси. Водночас процес формування та реалізації інноваційної політики на рівні територіальних громад та регіонів стикається з низкою проблем: від відсутності дієвих нормативно-правових механізмів до низької інституційної спроможності координувати зусилля різних стейкхолдерів. Метою статті є теоретичне та практичне обґрунтування розвитку процесів формування та реалізації інноваційної політики на рівні органів місцевого самоврядування шляхом ефективної взаємодії та координації інноваційних заходів. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) наукові праці вітчизняних авторів, що присвячені проблематиці координації та налагодження сталої взаємодії між стейкхолдерами інноваційної діяльності на муніципальному рівні в умовах венного та повоєнного відновлення;2) результати аналітичних досліджень щодо реалізації інноваційної діяльності в двох регіонах (Київськоу та Львівському). У процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для систематизації наукових підходів до формування та реалізації інноваційної політики на рівні органів місцевого самоврядування); аналізу та деталізації (для проведення порівняння характеристик інноваційної діяльності двох регіонів); табличний та схематичний (для візуалізації основних напрямів діяльності місцевих органів влади у сфері регулювання інноваційних процесів та ролі (функцій) місцевої влади в інноваційній сфері). Результати. У науковій статті обґрунтовано теоретичні та прикладні засади формування та реалізації інноваційної політики на рівні органів місцевого самоврядування з акцентом на забезпечення ефективної координації та взаємодії між основними стейкхолдерами. Визначено, що формування інноваційної політики на місцевому рівні є стержневим елементом сталого розвитку територіальних громад. У процесі дослідження встановлено, що органи місцевого самоврядування відіграють важливу роль у регулюванні інноваційних процесів. Розглянуто основні напрями діяльності місцевих органів влади у сфері інноваційного розвитку. Особливу увагу приділено визначенню ролей і функцій органів місцевого самоврядування в інноваційній сфері, а також порівняльному аналізу інноваційної діяльності регіонів, що дозволило сформувати практичні рекомендації щодо вдосконалення процесів формування та реалізації інноваційної політики на місцевому рівні. Таким чином, результати дослідження підтверджують, що стратегічним напрямом підвищення ефективності інноваційної політики є розвиток механізмів координації та взаємодії, які забезпечують узгодженість дій усіх стейкхолдерів інноваційного процесу та сприяють формуванню цілісного інноваційного середовища на рівні ОМС. Перспективи. Подальші дослідження мають бути спрямовані на аналіз функціоналу, який варто виконувати місцевим органам влади задля активізації інноваційної діяльності. Стаття підготовлена у межах теми НДР «Комплексне наукове дослідження інвестиційно-інноваційної детермінанти сталого економічного розвитку України» на підставі договору № БФ/C22–2025 про виконання наукового дослідження, укладеного з Міністерством освіти і науки України, за рахунок бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення проведення державними науковими установами наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок за результатами державної атестації.