ІНТЕГРАЦІЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЯМИ - Колесник, Ольга Олексіївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасне економічне середовище характеризується високою динамічністю, зростанням невизначеності та швидкою трансформацією технологій. У цих умовах організації змушені переглядати традиційні підходи до стратегічного управління та впроваджувати цифрові інструменти, здатні підвищити ефективність аналітики й підтримку прийняття управлінських рішень. У статті досліджується інтеграція технологій штучного інтелекту в процеси стратегічного управління організаціями. У результаті дослідження автором розроблено концептуальну модель інтеграції штучного інтелекту у стратегічне управління організаціями, визначено основні переваги застосування AI-технологій у стратегічному управлінні, зокрема підвищення точності аналітичних оцінок, підтримку прогнозування та оптимізацію управлінських рішень. Отримані результати можуть бути використані для подальшого дослідження цифрової трансформації управління та розроблення практичних рекомендацій щодо впровадження технологій штучного інтелекту в діяльність організацій. Метою статті є дослідження особливостей інтеграції штучного інтелекту у стратегічне управління організаціями та розроблення концептуальної моделі такої інтеграції з урахуванням ресурсних, інституційних та поведінкових факторів. Матеріали і методи. До матеріалів включено публікації у провідних міжнародних журналах з менеджменту та інформаційних систем, що дозволило ідентифікувати ключові підходи до застосування штучного інтелекту у стратегічному управлінні, а також визначити основні теоретичні концепції (ресурсно-орієнтований підхід, теорія динамічних здібностей, концепція гібридного інтелекту). . Емпірична база дослідження сформована на основі відкритих джерел, аналітичних звітів та корпоративних матеріалів українських підприємств. Дослідження має змішаний (mixed-methods) дизайн, що передбачає використання системного огляду наукової літератури, порівняльного аналізу та кейс-аналізу практики українських компаній. Порівняльний аналіз застосовано щодо практик впровадження AI-технологій у діяльність компаній різних секторів економіки. Метод кейс-аналізу дозволив детально розглянути особливості впровадження AI-рішень у конкретних компаніях та виявити типові ефекти їх використання для управлінських процесів. Для інтерпретації результатів застосовано системний підхід, який дозволяє розглядати штучний інтелект як елемент складної організаційної системи, що взаємодіє з людським капіталом, управлінськими структурами та зовнішнім середовищем. Це дало змогу оцінити не лише технологічні аспекти впровадження AI, але й його вплив на процес прийняття стратегічних рішень, організаційне навчання та адаптивність підприємств. Результати. Проведене дослідження підтверджує, що інтеграція штучного інтелекту в стратегічне управління значно підвищує ефективність прийняття рішень, особливо в нестабільних посткризових умовах. Взаємодія людини та алгоритмічних систем у процесі управління організаціями підкреслює важливість поєднання аналітичних можливостей штучного інтелекту з управлінською експертизою людини, що дозволяє формувати більш обґрунтовані стратегічні рішення. Наукова новизна полягає у розробленні концептуальної моделі інтеграції штучного інтелекту у стратегічне управління організаціями, яка, на відміну від існуючих підходів, поєднує ресурсні, інституційні та поведінкові фактори та враховує багаторівневу структуру управління. Результати підтверджують можливість розробки системи стратегічного управління на основі ШІ, яка включає аналітику даних, прогнозне моделювання та механізми адаптивного навчання у формулювання та виконання організаційної стратегії. Перспективи. Подальші дослідження можуть зосередитися на поздовжніх даних, дослідити міжгалузеві порівняння та вивчити етичні наслідки використання штучного інтелекту в процесі прийняття стратегічних рішень.