АНАЛІЗ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ МЕНЕДЖМЕНТ - Деренська, Яна Миколаївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних реаліях української економіки роль управлінського капіталу зазнала фундаментальних змін. Розвиток менеджменту перестав бути внутрішньою справою компаній, ставши стратегічним чинником життєздатності всієї економічної системи в умовах безперервних криз. Ефективне управління сьогодні є запорукою виживання бізнесу та раціонального розподілу ресурсів. Відповідно, якісна менеджерська освіта перетворилася з кар’єрного активу на базову вимогу для лідерів, що працюють у зоні високої невизначеності. Сучасні освітні тренди в Україні демонструють відхід від теоретичних моделей стабільних ринків на користь практик антикризового управління, ризикології та цифровізації, що формує нову генерацію адаптивних менеджерів. Мета. Метою статті є визначення змісту підготовки бакалаврів менеджменту, аналіз ринку освітніх послуг цього напряму шляхом визначення динаміки акредитації освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження слугували: звітність та перелік акредитаційних справ Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; публікації дослідників з питань тенденцій ринку праці, дефіциту кадрів та компетентностей менеджерів. Для досягнення мети використано методи системного аналізу та теоретичного узагальнення (у процесі групування інформації), статистичного аналізу (в дослідженні тенденцій акредитації освітніх програм з менеджменту). Результати. Ринок праці зазначає високий рівень потреби у менеджерах різного спрямування. Крім того, сучасна вимога до постійного саморозвитку особистості, набуття міждисциплінарних навичок для кар’єрного зростання актуалізується на середньому та вищому рівні менеджменту організації. Пропозиції українських закладів вищої освіти щодо навчання на освітньо-професійних програмах спеціальності Менеджмент відповідають потребам роботодавців у набутті як класичної менеджерської освіти, так і галузевих особливостей управління. Серед заявлених до акредитації Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти освітньо-професійних програм бакалаврського рівня переважають програми базового менеджменту. З географічної точки зору більшість закладів вищої освіти, що акредитували освітні програми «Менеджмент» розташовано у Києві, Львові та Одесі. Аналіз частоти залучення до програм тих чи інших обов’язкових освітніх компонентів дозволив стверджувати, що бакалавр менеджменту отримує мовні та цифрові компетентності, фахові знання з економіки, фінансів, управлінського аналізу, маркетингу, основ менеджменту, розвиває навички прийняття управлінських рішень за функціональними напрямами менеджменту (стратегічним, інноваційним, логістичним, HR тощо). Перспективи. Прогнозується подальше зростання попиту на управлінську освіту, що зумовлено загостренням дефіциту кваліфікованого кадрового ресурсу як системного виклику для сучасної економіки. Пріоритетні вектори трансформації освітніх програм у сфері менеджменту охоплюють: дуалізацію навчання (синергію теоретичної підготовки та практичної апробації управлінських рішень безпосередньо на базі підприємств); цифрову компетентність; переорієнтацію на парадигму стійкості (забезпечення бізнес-тривалості та збереження ментального капіталу персоналу), а також глобальну мобільність як інструмент розповсюдження передового досвіду.