ОЦІНЮВАННЯ РОЗБУДОВИ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ В КОНТЕКСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: КОНТРАКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ - Заблодська Inna; Бузько Iryna; Бєлоусов Yaroslav (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах поглиблення глобальних екологічних, соціально-економічних та інституційних викликів особливої ваги набуває концепція зеленої економіки як ключового інструменту забезпечення довгострокового та збалансованого розвитку територій. Імплементація Цілей сталого розвитку ООН актуалізує необхідність формування ефективних механізмів інтеграції екологічних пріоритетів у регіональну економічну політику, що зумовлює потребу в науково обґрунтованому оцінюванні процесів розбудови зеленої економіки на регіональному рівні. Особливе значення в цьому контексті має контрактна діяльність як інструмент реалізації публічної політики сталого розвитку, що забезпечує координацію інтересів держави, бізнесу та територіальних громад. Контракти у сфері зелених інвестицій, публічно-приватного партнерства, екологічних закупівель та реалізації інфраструктурних проєктів виступають важливим механізмом стимулювання екологічно орієнтованого економічного зростання регіонів. Водночас відсутність уніфікованих підходів до оцінювання ефективності контрактної діяльності в контексті розбудови зеленої економіки регіонів обмежує можливості прийняття обґрунтованих управлінських рішень та знижує результативність імплементації Цілей сталого розвитку. Що зумовлює необхідність розроблення методичних підходів до комплексного оцінювання контрактних механізмів як складової інституційного забезпечення зеленої трансформації регіональних економічних систем. Таким чином, дослідження оцінювання розбудови зеленої економіки регіонів у контексті імплементації Цілей сталого розвитку з урахуванням контрактної діяльності є актуальним як з наукової, так і з практичної точки зору та відповідає сучасним пріоритетам регіонального розвитку й екологічної політики не зважаючи на мілітарний вплив. Метою статті є обґрунтування методичного підходу до комплексного оцінювання процесів розбудови зеленої економіки регіонів України в контексті імплементації Цілей сталого розвитку, з урахуванням ролі та ефективності контрактної діяльності як інструмента реалізації екологічно орієнтованої регіональної політики. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) результати наукових та аналітичних досліджень щодо розбудови зеленої економіки в регіонах України з урахуванням впливу цілей сталого розвитку та форм контрактної діяльності; 2) наукові праці вітчизняних авторів, присвячені проблематиці зеленої трансформації, регіонального розвитку, екоінновацій, сталого виробництва та оцінювання ефективності контрактних механізмів; У процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для систематизації підходів до трактування зеленої економіки, визначення її структурних елементів, а також для виокремлення видів контрактної діяльності, елевантних для реалізації Цілей сталого розвитку на регіональному рівні); аналізу та синтезу (для виявлення взаємозв’язків між індикаторами сталого розвитку, параметрами зеленої трансформації та результативністю контрактних механізмів); індексного та індикаторного підходів (для формування системи показників оцінювання розбудови зеленої економіки регіонів та побудови інтегральної оцінки). Результати. У науковій статті досліджено теоретико-методичні засади оцінювання розбудови зеленої економіки регіонів України в контексті імплементації Цілей сталого розвитку. Розкрито сутність зеленої економіки як сучасної моделі розвитку, що поєднує економічне зростання, раціональне використання природних ресурсів, енергоефективність, впровадження екоінновацій та мінімізацію негативного впливу на довкілля. Обґрунтовано значення зеленої трансформації для України в умовах повоєнного відновлення, євроінтеграційних процесів та необхідності підвищення енергетичної безпеки. Запропоновано комплексний підхід до оцінювання рівня розбудови зеленої економіки регіонів, який поєднує індикаторний, індексний, економетричний, стратегічний, просторовий та експертний методи. Особливу увагу приділено контрактній діяльності як ключовому інструменту реалізації екологічно орієнтованих проєктів, що забезпечує координацію інтересів держави, бізнесу та територіальних громад. Доведено, що контрактні механізми виступають важливим індикатором інституційної спроможності регіонів, рівня їх інноваційності та здатності до практичної імплементації Цілей сталого розвитку. Розроблено інтегральний показник оцінювання розбудови зеленої економіки, який враховує екологічні, економічні, соціальні та контрактні компоненти. Показано, що включення параметрів контрактної діяльності підвищує точність оцінювання та дозволяє визначити реальний внесок партнерських, інвестиційних і закупівельних механізмів у зелену трансформацію регіонів. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на удосконаленні регіональної політики, формуванні стратегій сталого розвитку та підвищення ефективності управлінських рішень у сфері зеленої економіки.