ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ЗБУТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ І КОНТРОЛЮ - Баланюк, Іван Федорович; Жолоб, Роман Васильович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Стаття присвячена питанням використання цифрових технологій в обліково-аналітичному забезпеченні управління витратами на збут як інструменту економічного аналізу і контролю. Особлива увага приділяється адаптації існуючих систем аналізу та контролю до вимог сучасної цифрової економіки. Мета. Метою статті є обґрунтування впливу цифрових технологій на управління витратами на збут з використанням економічного аналізу і контролю в підприємствах. Матеріали і методи. У науковому дослідженні використано праці вітчизняних науковців з питань обліково-аналітичного забезпечення управління витратами, цифрових технологій, економічного аналізу і контролю в умовах цифрових трансформацій. Для дослідження впливу цифрових технологій у забезпеченні управління витратами на збут використано описовий метод при обґрунтуванні облікової, аналітичної та контролюючої підсистем. Для забезпечення управління витратами на збут використано метод порівняння цифрових технологій та їх вплив на обліково-аналітичне забезпечення. Графічний метод використано для візуалізації системи обліково-аналітичного забезпечення управління витратами на збут. Для обґрунтування висновків дослідження використано методи синтезу та узагальнення. Результати. Розглянуто основні підсистеми обліково-аналітичного забезпечення, зокрема облікова, аналітична та контролююча, їх роль у формуванні достовірної інформаційної бази для прийняття управлінських рішень. Проаналізовано вплив цифрових технологій, таких як ERP-системи, великі дані, штучний інтелект, хмарні рішення та бізнес-аналітика, на підвищення ефективності економічного аналізу і контролю та оптимізацію збутових витрат. Запропоновано шляхи інтеграції інноваційних цифрових рішень для посилення управлінських функцій підприємства. Перспективи. Визначено перспективи подальших досліджень у напрямках: удосконалення методології впровадження цифрових технологій; розробки нових алгоритмів штучного інтелекту для поглибленого аналізу витрат на виробництво; інтеграції обліку з платформами прогнозування і планування для підвищення адаптивності управлінських рішень.