ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ: СТАТИСТИЧНІ, АНАЛІТИЧНІ, ПОДАТКОВІ ТА УПРАВЛІНСЬКІ ПЕРЕДУМОВИ ЇХ УДОСКОНАЛЕННЯ І ОБҐРУНТОВАНОГО ВИКОРИСТАННЯ - Бражна, Лілія Вікторівна; Костенко, Олександр Миколайович; Бугайчук, Максим Олександрович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасному економічному середовищі жодне підприємство не може ефективно функціонувати без правильно організованої системи бухгалтерського обліку. Від того, наскільки якісно ведеться облік, залежить точність фінансової інформації, оперативність управлінських рішень та довіра з боку партнерів, інвесторів і держави. Мета. Метою статті є проведення комплексного розгляду організації, предмету та методу бухгалтерського обліку як основи статистичної, аналітичної, податкової та управлінської діяльності на підприємстві. Матеріали і методи. Інформаційною базою дослідження слугують нормативно-правові акти, що регламентують порядок організації статистичного, фінансового та податкового обліку на підприємстві, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, присвячені проблематиці застосування методів і прийомів бухгалтерського обліку. У ході проведення дослідження застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів пізнання, серед яких методи теоретичного узагальнення та групування використовувалися для визначення структури облікового процесу та функцій бухгалтерського обліку. Методи формалізації, аналізу та синтезу були застосовані з метою побудови моделі формування облікової інформації у фінансово-господарській системі підприємства. Логічне узагальнення результатів дослідження дало змогу сформулювати висновки. Результати. У статті обґрунтовано методи обліку як систему прийомів для відображення господарської діяльності, що включає документування, інвентаризацію, оцінку та калькуляцію (грошове вимірювання), реєстрацію (подвійний запис), класифікацію (рахунки) та узагальнення даних (звітність), а також розрізняють метод нарахувань (облік фактів, а не тільки грошей) і касовий метод (облік по факту руху грошей), а також методи обліку витрат (позамовний, попередільний). Увагу зосереджено на тому, що методи обліку (документування, інвентаризація, оцінка, калькуляція, бухгалтерські рахунки, подвійна запис, баланс, звітність) забезпечують безперервне, суцільне та документальне відображення господарських процесів. Вони створюють первинну інформаційну базу для аналізу фінансового стану та застосування статистичних методів (групування, середні величини, індекси) для вивчення масових економічних явищ. У межах дослідження запропоновано напрями удосконалення методів обліку, що в першу чергу спрямовані на автоматизацію, впровадження міжнародних стандартів (МСФЗ), оптимізацію облікової політики, розвиток управлінського обліку та підвищення якості внутрішнього контролю. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на обґрунтуванні впровадження правильної організації ведення обліку на підприємствах з урахуванням специфіки їх діяльності, оскільки вибір відповідної форми обліку, ведення документації та звітності — усе це впливає на фінансову стабільність та інформаційній відкритості підприємства.