РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ТА АУДИТУ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Дмитровська, Вероніка Степанівна; Бойко, Ольга Станіславівна; Цюпа, Оксана Петрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. На даний час дослідження розвитку державного фінансового контролю та аудиту в контексті євроінтеграційних процесів в Україні зостається актуальним та науково важливим, що пов’язано з кількома важливими факторами. Передусім, євроінтеграційні процеси ведуть за собою впровадження міжнародних стандартів у фінансово-податковій сфері, корпоративному управлінні тощо. Аудит має важливе значення при оцінці відповідності таких стандартів, оскільки дозволяє забезпечити додержання міжнародного права. Крім цього, аудит в Україні сприяє залученню зарубіжних інвестицій та позик. Зарубіжні інвестори наполягають на дотриманні фінансової відповідальності та достовірності фінансової звітності. В ході проведення аудиторської перевірки підтверджується дана відповідальність, що дозволяє підвищити довіру інвесторів. Водночас державний фінансовий контроль та аудит в контексті євроінтеграційних процесів дає можливість протистояти корупції, адже сприяє виявленню корупційних схем та протиправне використання ресурсів. Мета. Метою дослідження є розкриття особливостей розвитку державного фінансового контролю та аудиту в контексті євроінтеграційних процесів в Україні задля порівняння традиційної моделі їх проведення з сучасною євроінтеграційною моделлю, що дає можливість чітко визначити потенційні напрями посилення державного фінансового контролю та аудиту в сучасних умовах. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) наукові джерела у сфері бухгалтерського обліку, фінансового контролю та аудиту; 2) нормативно-правова база, яка регулює здійснення аудиторської діяльності. В ході написання даної роботи було використано комплексний підхід, який складається із загальнонаукових та спеціальних методів. Так, серед загальнонаукових методів варто виокремити метод системного та порівняльного аналізу (для аналізу державного фінансового контролю та аудиту як цілісної системи та порівняння традиційної моделі їх здійснення з євроінтеграційною); узагальнення, аналізу і синтезу, дедукції та індукції (для критичної оцінки наукових джерел з даної проблематики і для формулювання висновків дослідження). Натомість спеціальними методами є табличний метод (для візуалізації результатів порівняння розвитку державного фінансового контролю та аудиту в умовах євроінтеграційних процесів) та метод нормативного аналізу (для дослідження нормативно-правого забезпечення та міжнародних стандартів). Результати. В статті розкрито особливості розвитку державного фінансового контролю та аудиту в контексті євроінтеграційних процесів в Україні. Виокремлено головні проблеми, які постають в процесі виконання аудиторської діяльності. Наведено результати порівняння розвитку державного фінансового контролю та аудиту в умовах євроінтеграційних процесів в Україні, що дає можливість стверджувати, що на даний час наша держава докладає чимало зусиль для переходу на європейську модель аудиту. Розкрито основні заходи, реалізація яких дасть можливість підвищити підзвітність за результати державного фінансового контролю та аудиту та удосконалити роботу Державної аудиторської служби та інших інституцій, покликаних здійснювати моніторинг за рухом державних фінансів. Перспективи. В подальшому пропонується присвятити дослідження удосконаленню підходів стосовно розкриття потенційних векторів розвитку державного фінансового контролю та аудиту, що дозволить посилити керованість системи державних фінансів, особливо в контексті подальшого післявоєнного відновлення.