ПЕРСОНАЛЬНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЯК РЕГУЛЯТОРНИЙ ESG- ТА COMPLIANCE-РИЗИК У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ - Правдивець, Олександр Миколайович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах воєнного стану в Україні забезпечення економічної безпеки підприємств тісно пов’язане з процесами мобілізаційної підготовки держави. Персональний військовий облік трансформується з адміністративної кадрової процедури у важливий елемент регуляторного середовища, що формує комплекс ESG- та комплаєнс-ризиків і впливає на безперервність функціонування підприємств. Мета. Обґрунтування ролі персонального військового обліку як регуляторного ESG- та комплаєнс-ризику у системі економічної безпеки підприємств та визначення підходів до інтеграції управління відповідними ризиками у систему їх економічної безпеки. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи системного аналізу, узагальнення, структурно-функціонального підходу, ризик-орієнтованого аналізу, а також економіко-математичне моделювання для формалізації регуляторних та мобілізаційних ризиків. Теоретичною основою слугували положення економічної безпеки підприємства, ризик-менеджменту, комплаєнс-менеджменту та ESG-концепції. Результати. У статті доведено трансформацію персонального військового обліку у важливий елемент системи економічної безпеки підприємства. Запропоновано категорію Military Compliance Risk як інтегральний регуляторний ризик, що охоплює фінансові, юридичні, кадрові, операційні та репутаційні втрати. Розроблено економіко-математичну модель його оцінювання, а також моделі визначення мобілізаційної вразливості та мобілізаційної експозиції підприємства. Сформовано концептуальну модель інтеграції персонального військового обліку у систему економічної безпеки підприємства. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих підходів у системах управління економічною безпекою підприємств для оцінювання мобілізаційних ризиків, удосконалення комплаєнс-контролю у сфері мобілізаційного законодавства та підвищення стійкості їх функціонування. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення прикладного інструментарію оцінювання Military Compliance Risk, цифровізацію процесів управління персональним військовим обліком, інтеграцію відповідних моделей у корпоративні інформаційні системи управління ризиками, а також формування галузевих стандартів управління мобілізаційними ризиками для підприємств.